hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Változik a műhibák megítélése?

Felelősségbiztosítás nélkül

Jövő év elejétől újabb kórházak sorakozhatnak fel a már most is szakmai felelősségbiztosítás nélkül működők mellé. Ez év végén ugyanis az egészségügyi intézmények többségének lejár a biztosítási szerződése. Márpedig várható, hogy a biztosítótársaságok sok intézménnyel nem akarnak újabb szerződést kötni, vagy ha igen, akkor olyan díjat számolnak fel, amit a kórházak képtelenek vállalni. Évek óta már nemcsak a magánvállalkozásoknak, hanem az állami egészségügyi intézményeknek is kötelező „az egészségügyi szolgáltatás során okozott kár megtérítésére” szolgáló felelősségbiztosítás. Hogy ez pontosan milyen legyen, azt semmilyen jogszabály nem rendezi. Biztosítás nélkül elvileg nem érvényes az intézménynek az egészségbiztosítóval kötött szerződése, azaz az egészségügyi törvény értelmében be kellene azt zárni. A szaktárca mégis kénytelen szemet hunyni a mintegy harminc kórház szabályszegésének – ismerte el Rácz Jenő, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A biztosítókat senki nem kötelezi arra, hogy szerződjenek az egészségügyi szolgáltatókkal. A piaci alapon működő társaságok természetesen csak akkor vállalják a kockázatot, ha üzletet látnak benne. Nem csoda, hogy a szakmai biztosítások kínálata az elmúlt években beszűkült, miután több cég is kivonult a piacról. Közben a kialakult monopolhelyzet, illetve egyes vélekedések szerint a szaporodó műhibaperek hatására a díjak drasztikusan emelkedtek. A piacon maradó biztosítók ráadásul szűkítették a szolgáltatások körét. Ma már csak a legritkább esetben kötnek például szerződést ötmillió forint feletti kárösszegre, s általában azt is meghatározzák, hogy évente legfeljebb mennyi káresemény után fizetnek.

Az üzletág korábbi piacvezető biztosítójánál, az 1999-ben „visszavonult” Generali-Providenciánál az utolsó időben már évi mintegy 300 káresetet jelentettek a velük szerződött 300 egészségügyi intézményből. A piac 95 százalékát birtokló Allianz Hungária Biztosító kommunikációs vezetője, Sipos József egy nyilatkozatában azt állította, hogy ez az üzletág egyértelműen veszteséges.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés