hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Válasszon magának alapot!

Befektetési alapok II.

A hazai befektetési alapok eddigi legerősebb évüket zárták tavaly: állományuk több mint havi hat százalékkal növekedett. A gyarapodás oroszlánrészét a csökkenő kamatok által kiváltott banki betétekből befolyó megtakarítás-átcsoportosítások jelentették. A lekötött betétek korábban évi hat százalék alá olvadt kamataival szemben a kötvényalapok jó tíz százalék körüli, a pénzpiaciak pedig hat százalék feletti éves hozamot produkáltak. Rendszeresen a piaci átlag felett növekedtek az ingatlanalapok is, amelyeknél 8–12 százalékos éves hozammal kell számolnunk.
A mai hozamokat hosszú távon kínáló – és az állampapíroknak is konkurenciát jelentő – garantált hozamú alapokból több is indult 2005 harmadik negyedévében. Szakemberek szerint e konstrukciók azért vonzóak, mert igazi veszteség nélkül lehet a kockázatos – például részvény – eszközökbe fektetni a megtakarítást. A folyamatosan újító garantált alapok piacán még tavaly nyáron jelentek meg a több portfolióba fektető, valamivel korábban pedig a folyamatos forgalmazású (nyílt végű) konstrukciók.
Reneszánszukat élik a kizárólag euró-, illetve dollárpiacokon befektető alapok is, amelyek között szintén felbukkantak újak. Érdekességük, hogy a hazai pénzpiaci alapok teljesítményének mintegy ötödét, a hazai részvény- és kötvényalapok teljesítményének pedig néha csupán tizedét elérő euró- vagy dolláralapok jó befektetéssé válnak egy komolyabb forintgyengülés esetén.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TORMA PÉTER
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés