hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Újraindítás: be kellene vonni a magánellátást

Az ágyak 80 százalékát most visszaadják a normál ellátásnak, de ki kellene találni: hogyan lesz elég orvos és ápoló, hogyan építjük újra az ellátást és csábítjuk vissza a betegeket a rendelőkbe, hogy évek múlva ne haljanak meg kezeletlen betegségekben, írja a 444.

Február elején újraindították az egynapos sebészetet, márciusban megint felfüggesztették, majd április végén újraindították. Múlt héten Kásler Miklós miniszter engedélyezte, hogy összetettebb, korábban elhalasztott műtéteket is végezzenek. Mégsem indulhattak újra automatikusan az ellátások, hiszen a bejelentéskor nem helyezték vissza eredeti pozícióikba a covid-osztályokra átvezényelt egészségügyi dolgozók tömegeit. Nem tettek közzé olyan tervet sem, amiből kiderülne, milyen sorrendben szabadítanák fel a helyeket, hol, mennyi ágyat kellene meghagyni a fertőzötteknek, egyáltalán kell-e mindenhol covid-részleg, vagy néhány járványkórházat jelölnének ki, ahogy korábban.

Kásler szerdai bejelentése szerint a kórházi ágyak 20 százalékát kell meghagyni covidos ellátásnak, 80 százalék visszatér a normális kerékvágásba.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa szerint most átlagosan 431 napot kell várni egy csípőprotézis-műtétre. A Dél-Alföldön kevesebbet, a Dél-Dunántúlon ennél is többet, másfél évet. Egy ortopédiai nagyműtétre 348, egy szürkehályog-műtétre 247, egy térdprotézis-műtétre 513 nap az átlagos várakozási idő. A másik oldalról ez azt jelenti, hogy szürkehályog miatt több mint 11 ezren, csípő- vagy térdprotézisre 6-7 ezren várakoznak, és ez csak a jéghegy csúcsa.

A szakrendelőkben is nagy a baj, elsősorban azért, mert a járvány alatt tovább súlyosbodott a szakemberhiány.

A műtétek elmaradása rontja az életminőséget, és újabb betegségeket okozhat”, mondta Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) belgyógyász alelnöke. A MOK szerint először is vissza kellene állni az egészségügy járvány előtti finanszírozására. Bár a vészhelyzetben logikus volt nem teljesítmény alapján osztani a pénzeket, hanem fix összegeket megállapítani, a lemaradás csökkentése érdekében megint érdemesebb lenne az elvégzett ellátások után fizetni.

Bár a NEAK oldalán intézményi bontásban is meg lehet nézni, hol mennyit kell várni a különböző műtétekre, Lénárd szerint ezen felül is jó lenne ösztönözni a betegeket, hogy ha tehetik, menjenek oda, ahol rövidebb a várólista. Lénárd megfontolandónak tartja a magánellátás átmeneti állami finanszírozását is.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink