hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újra a régi a kórházadósság

Újra a szokásos ütemben nő a kórházak adóssága, amely a márciusi 2,8 milliárdos növekménnyel 22,7 milliárd forintra emelkedett, írja a Napi.hu.

A magyar kórházak márciusban 2,8 milliárd forinttal növelték tartozásállományukat – írja a Napi.hu a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataira hivatkozva. Az év első három hónapjában összesen 9,4 milliárd forinttal növelték lejárt adósságukat az intézmények, vagyis az első három hónapban újra a régi ütemben, átlagosan havi több mint 3 milliárd forinttal nőtt az adósság, igazolva több kórházvezető korábbi jóslatát, mely szerint is a tartozásállomány idén újratermelődhet az alacsony finanszírozás miatt.

Március végére milliárd forint fölötti tartozást csak a Honvédkórház és a Békés megyei központi kórház halmozott fel. A Honvédkórház másfél milliárdos tartozásállományából a márciusi növekmény 147 millió forintot tett ki, a Békés megyei kórház 1,084 milliárdos adósságából pedig csaknem 300 millió forintnyi a márciusi gyarapodás eredménye.

Közelít az egymilliárd forintos határhoz a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, itt azonban a 927 millió forintos állományból csak 55 milliónyi a márciusi plusz értéke. További két nagy kórház, az Egyesített Szent István és Szent László, valamint a Szent János kórház lépte át a 800 millió forintos határt, amelyhez a Bajcsy Zsilinszky kórház és a Jász-nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház még csak közelít.

Százmillió forint feletti havi növekedést öt kórház jelentett, a már említetteken kívül a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és a Somogy Megyei Kaposi Mór kórház.

Nincs adóssága tizenegy intézménynek, nagyobbrészt szakkórházak és rehabilitációs intézetek. Az országos intézetek illetve az általános nagykórházak közül az Országos Onkológiai Intézetnek, a Nyírő Gyula kórháznak, a Markhot Ferenc kórháznak és a Markusovszky kórháznak sikerült ebbe a csoportba kerülnie.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink