hirdetés
2021. május. 10., hétfő - Ármin, Pálma.
hirdetés

Kórházadósság: vissza a régi kerékvágásba?

Úgy tűnik, újra a régi ütemben duzzad a kórházak adóssága, amely megközelítette a 20 milliárd forintot – derül ki a Napi.hu összeállításából.

hirdetés

A januári növekménnyel együtt két hónap alatt ez 6,5 milliárd forint többlet, 2016 decemberéhez viszonyítva. Ahhoz képest, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár  2017-re összesen plusz 20 milliárd forint növekményt várt, illetve január végén azt állította, hogy a havi növekmény 2,5 milliárd alá került, nem áll túl jól a számlák rendezéseírja a Napi.hu.

A növekedés ráadásul úgy következett be februárban, hogy az öt egyetem – Kaposvárt is beleértve – adóssága összességében 643 millió forinttal csökkent, úgy, hogy a Semmelweis Egyetemen 286 millióval nőtt a tartozás értéke a MÁK adatai szerint. Az adósság növekedésében a Honvédkórház is élen járt, egy hónap alatt 240 millióval feljebb tornázva a számokat, stabilan őrizve ezzel az adóslista első helyét az 1,35 milliárd forintnyi adóssággal.

A nagy tartozás maguk előtt toló kórházak szokásosan a nagy ellátási területtel rendelkező nagy intézmények: az Egyesített Szent István Szent László kórház 931 millióval (277 milliós növekedés), a Péterfy Sándor utcai kórház 872 millióval tartozik (37 milliós növekedés).

Hétszázmillió forint fölötti az adóssága a  Békés megyei központi kórháznak, a Szent János kórháznak és a Bajcsy-Zsilinszky kórháznak, ám míg az első kettőben ez az eredmény egy 205, illetve 177 milliós adóssággyarapodás következtében jött létre, a Bajcsyban 49 milliós csökkenéssel hozták ki a 700 milliót meghaladó egyenleget.

Tíz intézményben több mint 100 millió forinttal nőtt egy hónap alatt a tartozások értéke, két intézményben pedig a csökkenés volt több száz milliós, a Szegedi Tudományegyetemen egészen pontosan 519 millió forinttal, a Debreceni Egyetemen 361 millió forinttal apadt az adósságállomány.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink