hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Újpest is bejelentkezett a leendő új fővárosi kórházért

Újpest polgármestere nyílt levelében fejtette ki, hogy szerinte egy új budapesti kórháznak az északi régióban, a IV. kerületben lenne a legjobb helye.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) kedden a döntéshozóknak címzett nyílt levelében azt írta, hogy Újpesten kiváló közlekedési adottságú területen épülhetne meg az új kórház, a Káposztásmegyerre tervezett intermodális közlekedési csomópont szomszédságában, az M0-ástól fél kilométerre. Így nemcsak az újpestiek, hanem a XV. kerület és a Megyeri híd révén a III. kerület lakói számára is könnyen megközelíthető, korszerű ellátást biztosíthatna - sorolta a kerület vezetője, aki szerint ez már önmagában 300 ezer embert jelent, s ha hozzáveszik az agglomerációban élőket, akkor csaknem félmillió ember egészségügyi ellátásáról van szó.

A polgármester levele szerint ha a kórház és a csomópont is megépül, oda a főváros szinte bármely részéből el lehetne jutni legfeljebb 50-60 perc alatt, ellentétben például a volt OPNI területével, ami nehezen megközelíthető még a Széll Kálmán térről vagy a Hűvösvölgyből is, azaz sokkal kevesebb ember ellátását szolgálná egy ott megépülő kórház.

Wintermantel Zsolt arra is kitért, hogy az Észak-Pesten élő emberek régóta nem kaptak kézzelfogható segítséget az egészségük megőrzéséhez sem az államtól, sem a fővárostól. "Az itt élők joggal érzik úgy, hogy az állam és a főváros is sokkal tartozik Újpestnek" - fogalmazott, kifejtve, hogy a rendszerváltás utáni 20 évben minden kampányban ígértek Káposztásmegyerre metrót, kórházat, egyéb fejlesztéseket, amelyekből nem lett semmi, ellenben "a Demszky-érában hagyták lepusztulni a kórházainkat, a szakrendelőnket, bezárták a szülőotthonunkat".

Tarlós István főpolgármester előző nap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában egy budai kórház mellett foglalt állást, álláspontja szerint arra az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területe a legalkalmasabb.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink