hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Sóvár szemüket Bécsre vetették

Még a szaktárcánál dolgozók is csak a hírekből értesültek arról, hogy a kormányzó párt parlamenti frakciója egy új nagy fővárosi kórház építéséről döntött – írja a NOL.

A lap azt is felidézi, hogy ahogy az elmúlt évtizedekben nem volt pénz a sokszor ígért beruházásra, e hirtelen ötletnek sem látszik fedezete. Emlékeztetnek: legutóbb a Semmelweis Egyetem Korányi-projektje keretében épülő tömbre, ami csak kiegészítő funkciókra készült, is elköltöttek 15 milliárd forintot. Ebből az összegből felépítették az épületet, de új műszerre, berendezésre ebből már nem futotta.

Nem csak pénzből, időből is kevés van, ahhoz, hogy az új létesítmény valóban csökkenthesse a fővárosi kórházak aktuális kapacitás-újraosztásából fakadó feszültségeket, két hónapon belül kellene üzembe állnia...

A NOL úgy tudja, az ötlet menedzsereinek szeme előtt a bécsi Általános Kórház (AKH) példája lebeg. Ez valóban elvégzi az osztrák főváros betegellátásának nagyobb részét. Ám e modellhez hozzátartozik, hogy a városban működik több tucat olyan sürgősségi ellátóhely, amelyek mindegyike jól felszerelt diagnosztikával, így első körben ezek vizsgálják ki, készítik elő az AKH ellátására szoruló betegeket. Az AKH építését 1957-ben határozták el, a munkálatokat 1964-ben kezdték el, a hivatalos átadást 1994-ben ünnepelték, a beruházás több milliárd euróba kerültolvasható tovább a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink