hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Újabb hamis rákgyógyszerek kerültek elő

A februári riasztást követően újabb figyelmeztetést adott ki az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) hamis rákgyógyszerek miatt.

A SecuringPharma beszámolója szerint az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) közleményben hívja fel az egészségügyi szakértők figyelmét a hamisítás tényére, amelyben kéri, hogy ha gyógyszerkészletükben van az érintett készítményből, ne használják fel azokat. A hatóság szerint több egészségügyi ellátó is vásárolhatott a hamisítványokból és más, az országban nem forgalmazható gyógyszerekből.

A februári esethez hasonlóan a hamisítás ezúttal is a Roche rákgyógyszerét érinti azzal a különbséggel, hogy a hamisítványok ezúttal a cég Törökországban forgalmazott termékének nevén jelentek meg. A gyógyszerhatóság szerint a B6021 gyártási számú injekciók hamisítványok, amelyek nem tartalmaznak aktív hatóanyagot. Az FDA közleményében kiemeli, hogy ha a termékek nem is lennének hamisítványok, felhasználásuk akkor sem javasolt, hiszen ilyen nevű termékre nem adott ki forgalomba hozatali engedélyt a hatóság.

A szakértők szerint a hamisítványok a februárban előkerült készlettől eltérő úton kerülhettek az Egyesült Államokba. Az FDA által megnevezett egyik beszállító, a Ban Dune Marketing Inc nevű vállalkozást tavaly záratták be a hatóságok hamis rákgyógyszerek és ízületi gyulladásra javallott készítmények értékesítése miatt. A cég két tulajdonosa elismerte bűnösségét, a bíróság ez év májusában hoz ítéletet az ügyükben.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink