hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hamis rákgyógyszerek

Nem tartalmaz aktív hatóanyagot az a hamis rákgyógyszer, amelynek amerikai felbukkanása kapcsán az eredeti gyártó adott ki figyelmeztetést.

A The Wall Street Journal beszámolója alapján a szóban forgó készítmény az Avastin, amelyet intravénásan, kemoterápiás kezelések mellett adnak rákos betegeknek. A készítmény eredetijét a Roche svájci leányvállalata, a Genentech állítja elő. Az Avastin rendkívül drága gyógyszer, ám széles körben használják többek között a tüdő- és vastagbél rákkal küzdő betegek esetében. Kezelésük során legkevesebb egy évig, heti egy vagy két alkalommal orvos adja be a gyógyszert.

A készítményből azonban hamisítványok jelentek meg az Egyesült Államokban, de egyelőre nem tudni, eljutott-e a hamis gyógyszer a betegekhez, és okozott-e bármilyen problémát kezelésükben. Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) már vizsgálja az esetet, amelynek keretében 19 egészségügyi központnak küldött figyelmeztetést. Ezekről úgy sejtik, vásárolhattak a hamisítványokat tartalmazó gyógyszerkészletből.

A Roche szakértői jelenleg is vizsgálják az előkerült hamisítványokat, hogy megállapítsák, milyen összetevőket tartalmaz. Az már bizonyos, hogy a hamis Avastin nem tartalmaz az eredeti készítménnyel azonos aktív hatóanyagot. A Genentech közlése szerint a hamisítvány alkalmazása nem biztonságos, felismerését pedig segíti, hogy címkézése az eredetivel ellentétben nem angol, hanem francia nyelvű, és azon nem a Genentech, hanem a Roche van feltüntetve gyártóként.

A Roche-t először tavaly decemberben értesítette egy külföldi egészségügyi szerv, amely szerint tudomásukra jutott, hogy a tengerentúlon hamis Avastint gyártanak. Később az FDA, majd a brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) is értesítette hasonló problémáról a gyógyszergyártót. Az Avastin hamisítása nemcsak az Egyesült Államokban, de Kínában is problémát okozott, ahol egy sanghaji klinikán 116 szemészeti problémákkal küzdő pácienst kezeltek hamisítványokkal.

A szakértők szerint fontos a lakosság figyelmeztetése, mivel a helyiek nem vonják kétségbe az országban kapható gyógyszerek minőségét, és a hamisítást többnyire a fejlődő országok problémájának vélik. Ugyanakkor az amerikai egészségügyi ellátási láncba is rendre be tudnak szivárogni a potenciálisan veszélyes készítmények, amelynek eredményeként az FDA átlagosan évi 1-2 alkalommal kénytelen kiadni figyelmeztetést. Komolyabb eset volt például 2010-ben, amikor a recept nélkül kiadható, testsúlycsökkentő szereként használt Alli tabletták hamisítására derült fény. A hamisítványokról kiderült, hogy az eredeti összetevő helyett szibutramint tartalmaznak, amelyek forgalmazása tiltott miután növeli a szívroham kialakulásának kockázatát. Ugyanabban az évben generikus Tamiflu ügyében is riasztott a hatóság, az influenza ellen ajánlott készítmény antivirális összetevő helyett baktériumölő penicillin-származékot tartalmazott – figyelmeztet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

MedicalOnline
a szerző cikkei

V.Z.
a szerző cikkei

(forrás: HENT)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés