hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új vizsgálati molekula a reumatoid artritisz kezelésében

A University of Pennsylvania kutatócsoportja a Journal of Clinical Investigation folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a DEL-1 molekula protektív hatású a reumatoid artritisszel szemben, azaz segít megakadályozni a betegség kialakulását, illetve a már meglévő tüneteket is enyhíti.

Az már korábban ismert volt, hogy állati modellszervezetekben a DEL-1 védő hatású volt a periodontitisszel szemben. A mostani vizsgálatban a kutatók arra jöttek rá, hogy a DEL-1 gyulladásgátló hatását a dendritikus sejtek és a T-sejtek interakciójának gátlásával a nyirokcsomókban fejti ki.

A dendritikus sejtek itt aktiválják a T-sejtek LFA1 integrin receptorát, ami a “naív” T-sejtekből képződő helper T-sejtek kialakulásához szükséges. A kutatók azt is észrevették, hogy a DEL-1 nem csak a nyirokrendszerben mutat gyulladásgátló hatást, hanem magukban az érintett ízületekben is megakadályozza, hogy az immunsejtek gyulladást váltsanak ki.

A kutatók szerint a DEL-1 a jövőben önmagában is alkalmas lehet a reumatoid artritisz kezelésére.

Forrás: Hui Wang et al, Stromal cell–derived DEL-1 inhibits Tfh cell activation and inflammatory arthritis, Journal of Clinical Investigation (2021).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink