Új vizsgálat mutatta ki a DHA hasznosságát a memória megőrzésében
Az Ohio State University kutatói a Brain, Behavior and Immunity folyóiratban számoltak be új állatkísérleteik eredményeiről, melyek szerint a magasabb szénhidráttartalmú feldolgozott ételek nagymértékű fogyasztása gyulladásos folyamatokat idéz elő az agyban, ám ezt a folyamatot a dokozahexaénsav képes jelentősen gátolni.
A vizsgálatban fiatal és idős hím patkányoknak háromféle étrendet kínáltak: normál, magas finomított szénhidráttartalmú illetve DHA-val kiegészített étrendet. Az eredmények szerint a finomított szénhidrátban gazdag étrend esetén az idősebb patkányoknál jelentős memóriavesztés és jellegzetes szenilis viselkedési mintázatok léptek fel (ez a fiatal állatoknál nem jelentkezett), viszont amikor ugyanezt a diétát DHA-val dúsították, a kognitív funkciók nem, vagy sokkal kisebb mértékben csökkentek. A kutatók mindenkit lebeszélnek arról, hogy a DHA-ra csodaszerként tekintsen, mivel az állatok jelentősen elhíztak a vizsgálat alatt, és erre a DHA sem volt hatással