hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ómega-3 zsírsavas gyógyszereket ajánlanak a hipertrigliceridémiásoknak

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) ómega-3 zsírsavas gyógyszerek adását javasolja emelkedett triglicerid-szint esetén, közli a PharmaOnline.

Az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság egynegyedének emelkedett a triglicerid-szintje (> 150 mg/dl). Az okok között elsősorban a helytelen táplálkozás lelhető fel; a zsíros ételek fogyasztása mellett a túlzott alkoholfogyasztás említhető meg, illetve kiemelendő, hogy az elhízottaknál, az inzulin-rezisztenciával küzdőknél, a 2-es típusú cukorbetegeknél, a köszvényeseknél és egyéb „jóléti” betegségekben szenvedőknél is gyakori a normálisnál magasabb triglicerid-szint. Egyes gyógyszerek, köztük az ösztrogén, a kortizon, néhány vérnyomáscsökkentő és antipszichotikum alkalmazása is kedvezőtlenül befolyásolhatja a triglicerid-szintet.

Epidemiológiai vizsgálatok eredményei támasztják alá, hogy a magas triglicerid-szint gyakoribbá teszi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, írja a PharmaOnline.

Eddig voltak a fibrátok…

Az elmúlt időszakban elsősorban fibrátokkal kezelték a magas triglicerid-szintű pácienseket. A fibrátok mintegy 30-50 százalékkal redukálták a triglicerid-szintet. Emellett, a nagy hatékonyságú sztatinok is hozzájárultak a triglicerid-szint mérsékléséhez. Ellenben, az ezetimib és a PCSK9-gátlók csak minimális mértékben bizonyultak hatásosnak ezen a területen.

Ómega-3-zsírsavak mint kezelési alternatívák

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A halolajból kinyert eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) triglicerid-szint csökkentésére való alkalmazása már néhány évtizedes múlttal rendelkezik. 2002-ben az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) már ajánlotta a készítményeiket – étrend-kiegészítőként – alkalmazásra.

Új ómega-3-as gyógyszerek

Az elmúlt időszakban két ómega-3 zsírsavas készítményt is engedélyeztek gyógyszerként. Az egyik gyógyszer kapszulánként 465 mg EPA-t és 375 mg DHA-t tartalmaz, a másik csak EPA-t tartalmaz (980 mg-os mennyiségben dozírozva). A napi dózis az említett gyógyszerekből körülbelül 4 g, azaz napi 4 kapszula bevételére van szükség. A két készítmény vonatkozásában direkt összehasonlító vizsgálatok még nem történtek, azoknak az egymáshoz viszonyított hatásosságát illetően pontos következtetések egyelőre nem vonhatók le.

Az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA mindkét gyógyszer alkalmazását 500 mg/dl fölötti triglicerid-szinteknél engedélyezte. Az AHA – ezzel szemben – 200 mg/dl fölötti értékeknél javasolja a gyógyszerek szedését. Az AHA a terápia szempontjából két csoportra osztja az emelkedett triglicerid-szintű betegeket.

Trigilcerid-szinttől függően monoterápia vagy kombinációs kezelés

Azoknál, akiknél 200 és 499 mg/dl közötti a triglicerid-szint, az ómega-3-zsírsavak adása önmagában a triglicerid-szint 20-30 százalékkal való mérsékléséhez vezethet. Esetükben a monoterápia hatékonynak bizonyul.

A mintegy 8200 beteg bevonásával végzett REDUCE-IT vizsgálat eredményei alapján az EPA-etil-észter 5 éven keresztüli adása az enyhén emelkedett triglicerid-szintű egyéneknél (150-499 mg/dl) egynegyedével csökkentette a primer végpontként szolgáló kardiovaszkuláris elhalálozás rizikóját.

A magas triglicerid-szintű egyéneknél (> 500 mg/dl) az ómega-3-zsírsavak adása önmagában általában kevésnek bizonyul. Továbbá az DHA-tartalmú készítmények szedése az LDL-koleszterinszint 15-36 százalékos emelkedéséhez vezethet. Egyelőre nem ismertek az LDL-szint ilyen jellegű megváltozásának a következményei. Tény azonban, hogy ilyen esetekben az AHAkombinációs terápiát tart szükségesnek, és az ómega-3 zsírsavak adása mellett a zsírsavak fibráttal vagy niacinnal való együttes adását javasolja.  

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés