2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Új módszer a rákbetegség személyre szabott kezeléséhez

A rákbetegség kezelése rohamléptekkel fejlődik, és ezen belül mind több úgynevezett célzott terápia kerül be a terápiás eszköztárba. A célzott terápiák hatásai akkor aknázhatók ki optimálisan, ha azok a daganatok molekuláris sajátosságaihoz, az azokban jelen lévő úgynevezett genomikai módosulásokhoz illeszkedik.

A FoundationOne®Liquid CDx egy új módszer a genomikai profil feltérképezésére, melynek segítségével a genomikai módosulások főbb csoportjai azonosíthatók. A folyadékbiopszia klinikai alkalmazása mellett szól, hogy e módszer olyan esetekben is eredményt hozhat, amikor nem nyerhető értékelhető szövetminta, illetve a minta mennyiségi vagy minőségi szempontból elégtelennek bizonyul. A folyadékbiopszia további előnye, hogy rövidebb idő telik el a mintavételtől az eredmény megérkezéséig, mint a hagyományos tumormintavételnél, melynek hátterében a mintavételi idő megrövidülése áll.

Az elvégzett vizsgálatok több mint 7500 tesztet és 30 ezer feletti egyedi variánst foglaltak magukban több mint 300 génre és több mint 30 ráktípusra vonatkozóan. Az eredmények azt igazolták, hogy a FoundationOne®Liquid CDx a tumormintákból kellő pontossággal és megfelelő időkorláton belül azonosítja a genomikai módosulásokat. Az álpozitív eredmények aránya – azaz azon esetek aránya, amikor kóros eltérést jelez a teszt ott, ahol valójában kóros eltérés nem áll fenn – 0,013% volt (minden 8000 minta közül körülbelül 1 esetben).

A teszt megbízható eredményeket ad, melyek birtokában az orvosok kellő magabiztossággal dönthetnek arról, hogy az adott beteg számára mely onkológiai kezelés ígéri a legjobb eredményeket és kilátásokat.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

Kvízajánló

Rovatunkhoz tartozó kvízünket IDE kattintva töltheti ki!

 Szerezzen újabb 8 pontot a második kvíz kitöltésével! 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója