hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Új minimálisan invazív biomarkerek nem-kissejtes tüdőrákban

A University of Missouri kutatói a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy közel járnak a nem-kissejtes tüdőrák korai kimutatásához alkalmas biomarkerek azonosításához.

A korai diagnózis ennél a betegségénél rendkívül fontos, mert az ötéves túlélés egy korai beavatkozás esetén akár 90% is lehet, míg előrehaladottabb betegség esetében mindössze 7-10%.

A kutatók által alkalmazott új módszer lényege, hogy a vérben szabadon keringő mikroRNS-ek és az extracelluláris vezikulumokban található mikroRNS-ek olyan molekuláris mintázatát, lenyomatát képes azonosítani, ami a betegségre jellemző.

A korai eredmények szerint az egyszerű vérvétellel és laborvizsgálattal elvégezhető eljárás nagy pontossággal volt képes megkülönböztetni az egészséges és a rákos betegeket. Jelenleg a kutatók nagyobb populáción vizsgálják a módszert, amelyet képalkotó vizsgálatokkal kiegészítve terveznek majd alkalmazni.

Forrás: G. P. Vadla et al, Combining plasma extracellular vesicle Let-7b-5p, miR-184 and circulating miR-22-3p levels for NSCLC diagnosis and drug resistance prediction, Scientific Reports (2022).

 

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink