hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Új megközelítés a húgyúti fertőzések kezelésében, antibiotikumok nélkül

A Baylor College of Medicine és a Washington University közös kutatócsoportja a Cell Reports folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy minden eddiginél pontosabban írták le az emberi szervezet húgyúti fertőzésekkel szembeni védekezésének mechanizmusát, egyben egy újfajta kezelési megközelítést is kidolgoztak.

A cikk szerint a fertőzések több mint 85%-át az uropatogén E. coli baktériumok (UPEC) okozzák, amelyek jelenlétét észlelve az urotél sejtek reaktív oxigénvegyületeket szabadítanak fel, ezek azonban egy idő után a sejteket is károsítanák.

Egy bizonyos koncentráció felett a sejtekben aktiválódik az NRF2 útvonal, melyben az NRF2 fehérje felszabadul, és a sejtmagba jut, ahol számos olyan gént aktivál, amelyek fontosak a védekezés szempontjából. Talán a legfontosabb a Rab27b, mely az UPEC kórokozók sejtekből történő eltávolításáért felelős.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a jelenleg a szklerózis multiplex kezelésére engedélyezett dimetil-fumarát képes aktiválni az NRF2 útvonalat, így a jövőben akár a húgyúti fertőzések kezelésében is vizsgálhatják.

Forrás: Indira U. Mysorekar, NRF2 promotes urothelial cell response to bacterial infection by regulating reactive oxygen species and RAB27B expression, Cell Reports (2021).

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink