hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Új háttérintézmény a pszichiátriai ellátás segítésére

Országos Pszichiátriai Központ néven megkezdte működését a Semmelweis Egyetem (SE) Balassa utcai Neurológiai és Pszichiátriai Klinikáján az a módszertani központ, amelynek feladatát az OPNI bezárása óta az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ látta el.

„Nem is gondolhattunk más helyszínre, mint az SE – mondta a Országos Pszichiátriai Központ mai megnyitóján dr. Székely Tamás miniszter –, hiszen egyrészt a betegellátás és az oktatás csúcsintézménye, másrészt az OPNI jelentős része már eleve ide került.”
A Központ szakmai felügyeletét ellátó dr. Bitter István professzor, az SE Pszichiátriai Klinikájának igazgatója elmondta: a minisztérium négy szakember számára biztosított állást a központban, a szakmai vezetés a Nyírő Gyula Kórházból érkezett dr. Németh Attila feladata, az adatfeldolgozás Porkoláb Lajosé, aki annak idején az OPNI-ban (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) ugyanezt a munkát végezte. A jogi referens az orvosi és jogi végzettséggel egyaránt rendelkező dr. Vizi János lesz. A betegellátás mindennapi gondjaival – nem a közvetlen ellátás, hanem a struktúra, a finanszírozás stb. – problémáival dr. Móré E. Csaba igyekszik majd megbirkózni. A szakemberek munkáját egyetlen adminisztrátor és egy részállású dokumentátor segíti majd.
„Nagyon fontos feladatnak tartjuk az OPNI megszűnése után a tudományos transzfer kérdését” – tájékoztatott Bitter István –, „vagyis azt, hogyan kerülnek egy gyógyító intézmény napi gyakorlatába a tudomány újdonságai.” Ennek összefogását dr. Kéri Szabolcs, az MTA doktora vállalta.
„Egy év múlva érdemes megkérdezni, érdemes volt-e ezt az intézményt létrehozni, és tudtunk-e segíteni a pszichiátriai ellátáson” – válaszolta a Medical Tribune kérdésére dr. Németh Attila. Az általa vezetett Központ látleletet ad majd a hazai pszichiátriai ellátás mérhető szeletéről. Betegellátásra vonatkozó adatokat fog gyűjteni, rögzíti a forgalmi adatokat és a személyi feltételek megvalósulását, a diagnózisok gyakoriságát, vagy akár azt, hogy hány öngyilkosság történik hazánkban, mekkora a depresszióban szenvedők aránya, hány szakrendelés működik aktuálisan, mekkora egy adott időszakban a kórházi forgalom stb. Ezekből számos előre mutató következtetést lehet levonni.
Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a miniszter kijelentésével, miszerint a betegellátás soha nem került veszélybe az OPNI bezárásával, Németh Attila azt válaszolta: „Pro és kontra egyaránt nehéz a szakmának bizonyítékokat szolgáltatni. A tapasztalatok problémák létezésére utaltak, és meggyőződésem szerint ez is az egyik oka a Központ létrehozásának – a cél tehát, hogy ez az intézmény oldja meg a problémákat”.

Dr. Varga Zoltán

 

cimkék

Könyveink