hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tumorsejtek véráramban történő terjedését gátló fehérjét fedeztek fel

A Science Advances folyóirat hasábjain számolt be a Johns Hopkins, az Alberta és a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem közös kutatócsoportja új felfedezésükről, miszerint a TRPM7 nevű specializálódott fehérje gátolni képes a tumorsejtek vérkeringésbe jutását, így a távoli áttétek képződését.

A kutatók először arra jöttek rá, hogy a metasztatikus tumorsejtek jelenléte esetén ennek a fehérjének a szintje rendkívül alacsony, ezért terjedhetnek a vérárammal más szervekbe. Ez a felfedezés új szemszögből világíthatja meg a metasztázis egyik igen kevéssé ismert részterületét, az intravazációt.

Vizsgálataik során a kutatók kimutatták, hogy a TRPM7 fehérje tumorsejtekben történő expressziójának mesterséges növelésével a daganatsejtek intravazációja megakadályozható. A TRPM7-ről korábban annyit tudtak, hogy a sejtek kalcium-háztartását szabályozza, most azonban kiderült, hogy képes érzékelni az adott keringési rendszer folyadékáramlását, és utasítani képes a sejtet az irány megváltoztatására, vagyis az intravazáció megakadályozására.

Forrás: Christopher L. Yankaskas et al, The fluid shear stress sensor TRPM7 regulates tumor cell intravasation, Science Advances (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink