hirdetés
2024. október. 15., kedd - Teréz.
hirdetés
hirdetés

Tűmentes oltások a Heim Pál kórházban

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet elsőként kezdi meg Magyarországon a tűmentes oltások beadását hemato-onkológiai betegei részére.

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 4000 oltás beadásához biztosítja azt az orvostechnikai eszközt, mely teljes mértékben kiváltja és helyettesíti a hagyományos, tűvel beadott oltásokat. A program az ajánlott védőoltások beadásával kezdődik. Alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető a tűtől való félelem, oldható a gyermekek oltás előtti szorongása.

„A daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek sok nehézségen mennek át mind a kezelés, mind a rehabilitáció során, éppen ezért nagy könnyebbség számukra, hogy az egyedi oltási rendjükben legalább az ajánlott oltásokat a jövőben tűszúrás nélkül kaphatják meg egy olyan innovatív megoldásnak köszönhetően, amely szinte fájdalommentes és amelyet elsőként alkalmazunk Magyarországon” – jelentette be dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa.

A JET injektor olyan tű nélküli eszköz, mely egy speciálisan kialakított felületen keresztül nagy nyomással juttatja a gyógyszersugarat a testszövetbe. A tűmentes megoldások használata nem újkeletű, azonban az orvostechnika most lett elérhető Európában, így hazánkban is.

Prof. Dr. Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus, a The Mission Board on Vaccination in Europe tagja, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója elmondta: „A magasnyomású JET-injekció beadása meglehetősen egyszerű, azonban az eljárás esetében is feltétlenül szükséges a megfelelő képzés az eszköz használatához. Először egyéni oltási tervek alapján az ajánlott védőoltások beadására lesz lehetőség ezen gyermekek számára, mely, több alkalommal összesen 5-12 oltást jelent gyermekenként. Az eszköz alkalmas bármelyik, fél ml adagos védőoltás beadására.”

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 6,2 millió Ft-os adománya lehetőséget teremt arra, hogy a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a jövőben az onkológiai betegei mellett további súlyos krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára is elérhetővé tegye a tűmentes oltások és egyéb injekciók beadását.

Fotó: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Fotó: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

(forrás: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés