hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Túlcsordult a magyar egészségügy

Rendkívüli terhelés alatt vannak az állami kórházak koronavírus-osztályai és a következő hetekben sem fog javulni a helyzet, írja a Portfolio.

Bár hivatalos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy pontosan hol van az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességének felső határa, és a kormány fontos adatokat nem közöl a valós helyzet pontos megítéléséhez, a rendelkezésünkre álló számok alapján azt mondhatjuk, hogy a rendszer már túlcsordult, nem véletlenül érkeznek a segélykiáltások az intézményekből, írja a lap.

Több hete a határán feszül a magyar egészségügyi rendszer a harmadik járványhullám felfutó szakasza miatt. Napról napra egyre több és kétségbeesettebb segélykiáltás jut ki a kórházak falai közül, jellemzően név nélkül (a dolgozók ugyanis tartanak a következményektől): sorban állnak a mentők az intézmények előtt koronavírusos betegekkel, az intenzív osztályok megteltek, újabb és újabb ellátó helyszíneket nyitnak, a szakdolgozók terhelése folyamatosan növekszik, a kórházakban valósággal szükségállapotok vannak. Közben az állami döntéshozók szerint a helyzetet kézben tartják, vannak még tartalékok a rendszerben, a kapacitások kihasználtságát folyamatosan követik és szükség esetén azonnal reagálnak.

Számításaik szerint két hét múlva éri el Magyarország a 14 ezer kórházban ápolt beteglétszámot és 2,5 hét múlva a 15 ezer kórházi betegszámot. Ebben a helyzetben két hét alatt (amennyiben a lélegeztetőgépre kerülő betegek számának növekedési üteme is fennmarad) 1700 fő fölé emelkedne a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek száma. Április elejére 32%-kal többen lennének kórházban a fertőzéssel összefüggésben, mint most, és a lélegeztetett betegek száma 40%-kal növekedne egy ilyen helyzetben. Mindez arra utal, hogy bár már az elmúlt néhány hét terhelése is rendkívüli volt az egészségügyi rendszeren, ami most következik, az példa nélküli lesz idehaza.

Megközelítőleg 2000-2200 olyan beteg van, akik jelenleg intenzív ellátásra szorul Magyarországon, miközben az ellátórendszer teherbíró képességének legfelső elméleti határa számításaik szerint 1800 fő. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a rendszer már korábban túlcsordult.

A teljes elemzést ITT olvashatja

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink