2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Túl sokat keresnek a brit családorvosok

Nőtt azoknak a családorvosoknak a száma, akik évente több mint 200 000 fontot visznek haza, annak ellenére, hogy a kormányzat többször is megígérte, hogy véget vet az orvosi fizetések elszaladásának.

Az adófizetők nem kevesebb, mint 950 családorvosnak voltak kénytelenek biztosítani ezt a magas fizetést 2008/2009-ben, míg egy évvel korábban még csak 910-nek. Sokan elképesztőnek tartják, hogy a magas keresetű családorvosok száma emelkedett egy olyan időszakban, amikor pénzügyi megszorítások lettek volna várhatók.

A családorvosok átlagos fizetése kissé, 0,7 százalékkal csökkent, és így – adózás előtt – 105 300 font volt. Ez azonban még mindig 40 százalékkal magasabb, mint amekkora az orvosoknak hasznot hajtó 2004-es megállapodás előtt volt.

A miniszterelnök fizetése 152 500 font, és több mint 4000 családorvos – a családorvosok kb. 1/8-a – keres többet ennél.

Az adófizetőket felháborítja az orvosok magas bére

A családorvosok fél-privát módon dolgoznak: a kormányzat minden évben biztosít számukra egy adott összeget a praxisuk működtetésére, és ebből kell fizetniük a rendelő bérleti díját, a szükséges műszereket és felszerelést és a személyzet fizetését. Ami megmarad, az az orvos keresete.

Az utóbbi néhány évben a kincstár befagyasztotta a családorvosoknak jutó összeget. Azok az orvosok, akiknek mégis több jut 200 000 fontnál – a családorvosok 3 százaléka –, feltehetően túl keveset költenek a praxisukra, hogy több maradjon nekik. Nem is beszélve arról a 250 orvosról, akik még 250 000 fontnál is többet keresnek.

Charlotte Linacre, az Adófizetők Szövetségének képviselője felháborítónak tartja, hogy miközben a recesszió az egész országot érinti, az orvosok egy része ilyen hatalmas összeget visz haza, amit a megszorításokat megsínylő adófizetők fedeznek. Ez is mutatja – mondta –, hogy milyen költséges hiba volt az orvosok és a kormányzat közti 2004-es megállapodás, aminek értelmében az adófizetőknek sokkal többet kell fizetniük ugyanazért a munkáért. Az adófizetők biztosak akarnak lenni abban, hogy megfelelő értéket kapnak a pénzükért, magas színvonalú ellátást a rendelkezésre álló összeg elpazarlása nélkül, de az orvosok túljártak a politikusok eszén, és most fedezni kell egyre magasabb bérüket. Az emberek elismerik, hogy az orvosokat tisztességesen meg kell fizetni, de szerencsétlen dolog, hogy aránytalanul nagy összegeket kereshetnek azért, mert a kormányzat képtelen kontrollálni a pénzzel való játékukat – jelentette ki Ms. Linacre.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink