hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Tudósítás az Amerikai Hematológiai Társaság konferenciájáról

Nyolcszáz előadás négy nap alatt

 Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő szakterülete a hematológia. Az American Society of Hematology (ASH) hagyományos, évente megrendezett kongresszusa december 4. és 7. között zajlott San Diegóban. A tanácskozáson egyebek mellett egy korábbi magyar felfedezés kedvező hatásairól is szó esett.

 A mintegy 18 ezer regisztrált résztvevővel zajló esemény 2004- ben is számos újdonsággal szolgált. A gazdag programkínálatból (21 párhuzamos szekcióban több mint 800 előadás zajlott, a poszterek száma pedig meghaladta a 2800-at) a tudósítónak csak néhány érdekes – és szükségszerűen szubjektív szempontok alapján kiválasztott – téma felvillantására van lehetősége.

 Megoldás a csontvelődonor-hiányra

 A Minnesotai Egyetem kutatócsoportja két olyan új megközelítés biztató eredményeiről számolt be, amelyek megoldást jelenthetnek a felnőttkori köldökvérőssejt- transzplantációs kezelés során jelentkező legnagyobb problémára, a csontvelő-elégtelenségre. Mivel a köldökvér esetében a magzati immunrendszer viszonylagos fejletlensége miatt a HLAegyezőség kritériuma kevésbé szigorú, mint a felnőtt donoroknál, a transzplantáció során két különböző donortól származó – egymással, illetve a recipienssel is csak részleges HLA-egyezésű – köldökvérmintát használtak, szokásos intenzitású előkészítő kezelés mellett. Munkájuk másik részében csökkentett intenzitású előkészítő kezelést alkalmaztak olyan betegeknél, akiknél a szokásos intenzitás ellenjavallt, és egy, illetve két donortól származó köldökvérmintával végeztek transzplantációt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Tordai Attila
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés