Tüdőátültetéstől ételallergia
Az Origo szerint érzékeny lett a mogyoróvajra egy 68 éves asszony, miután új tüdőt kapott egy ételallergiában szenvedő donortól.
Az eset azért is volt különös, mert a páciens korábban soha nem volt érzékeny semmilyen ételre. Az operációt követően azonban minden megváltozott, és egy mogyoróvajas szendvics elfogyasztása után súlyos tünetek jelentkeztek, olvasható a Transplantation Proceedings című tudományos szakfolyóiratban. Csak később derült ki, hogy a szervdonortól kapta meg a betegséget.
Habár az ilyen eset nagyon ritka, az ételallergia szervátültetéssel történő átadása nem elképzelhetetlen; többször is megtörtént már, ráadásul nemcsak tüdővel, hanem májjal, vesével, szívvel is megkapható a nem kívánt állapot. Természetesen nem mindenkit veszélyeztetnek az ételallergiát közvetítő szervek, de vannak nagyobb kockázatnak kitett csoportok, ezek közé tartoznak a gyermekek, a májat kapó betegek, vagy azok, akik bizonyos fajta immunszupresszív gyógyszert, például takrolimuszt szednek. Az érintett asszony is ilyen készítményt kapott.
Egyelőre nem világos, hogy a szervtranszplantáció révén szerzett ételallergia élethosszig tartó állapot, vagy egy bizonyos idő után magától elmúlik, írja a Live Science alapján az Origo.