hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tizennyolc éves a gyermekszívközpont

Tizennyolc éve nyílt meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja a gyermekkardiológiában és gyermekszív-sebészetben a legmagasabb szintű ellátást nyújtva az országban.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója az ez alkalomból tartott csütörtöki rendezvényen elmondta, a gyermekellátás mindig része volt a kardiológiai intézetnek, azonban 2000-től külön központként működve lefedik a gyerekkori szívproblémák gyógyításának teljes spektrumát.

Ablonczy László, a gyermekellátásért felelős orvosigazgató arról beszélt, hogy az elért eredmények és a szakmai fejlődés az ellátás centralizációjának és az erős humánerőforrásnak köszönhető. Felidézte, hogy mérföldkő volt a gyermekszív-transzplantációs program 2007-es elindítása, majd a gyerekkori műszívkezelés lehetőségének biztosítása.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár – megköszönve az orvosok és szakdolgozók munkáját  azt mondta: az intézet a hazai kardiológia zászlóshajója. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy a gyermekszívközpont tovább tudjon fejlődni. (A MedicalOnline, mint egészségügyi szakportál az eseményre ismét nem kapott meghívást, ahogyan az elmúlt egy évben az Emmi az egészségügyért felelős államtitkárság egyetlen sajtótájékoztatójára sem.)

Magyarországon évente 850-900 gyerek veleszületett szívhibával jön világra, a betegek több mint 80 százaléka szívműtétet vagy szívkatéter-beavatkozást igényel. A centrumban mára évi 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek, és az elmúlt években bővült azon veleszületett szívbetegségek száma, ahol a műtét helyett katéterrel gyógyítanak. Gyermekszív-transzplantációt 2007-ben végeztek először az intézetben, majd egy évvel később megkezdték a gyermekeknél alkalmazott műszívkezelést is. A központban idén végezték el a 40. gyermekszív-átültetést. A központ 2001-től felvállalta a magas tüdőverőér-nyomásban szenvedő gyerekek ellátását is, és eddig több mint ötven gyermeket gyógyítotak speciális gyógyszeres kezeléssel és sebészi eljárással.

A centrumnak két gyermekintenzív osztálya működik 25 ággyal, és a központban megteremtették annak feltételeit is, hogy az édesanyák a nap 24 órájában gyermekük mellett lehessenek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés