hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Trójai falóként működő antibiotikum

A Gram-negatív kórokozók három fő rezisztencia-mechanizmusát letörő új antibiotikum-molekula hatásosságát bizonyították fázis-II. klinikai vizsgálatban, írta a PharmaOnline.

A Gram-negatív baktériumok alapvetően három különféle rezisztencia-mechanizmussal rendelkezhetnek. A porin-gén mutációi megakadályozhatják azt, hogy az antibiotikumok a baktérium pórusain keresztül átjuthassanak, a baktériumon belüli enzimek (pl. béta-laktamázok) enzimatikusan lebonthatják az antibiotikumokat, illetve az efflux-pumpák működésének eredményeként az antibiotikumokat kipumpálhatják magukból a kórokozók.

Japán kutatók olyan, az előbb felsorolt rezisztencia-mechanizmusokkal dacoló antibiotikumot terveztek, ami „trójai faló” módjára bejut a kórokozókba, ellenáll a béta-laktamázok bontásának, és az efflux-transzporterek sem képesek eltávolítani a vegyületet a baktériumból.

Biofilm of bacterium Acinetobacter baumannii, 3D illustration. Acinetobacter is antibiotic resistant rod-shaped bacterium which causes hospital-acquired infections (Forrás: 123rf.com)
Biofilm of bacterium Acinetobacter baumannii, 3D illustration. Acinetobacter is antibiotic resistant rod-shaped bacterium which causes hospital-acquired infections (Forrás: 123rf.com)

Az új típusú, rezisztenciát letörő antibiotikum-molekula, a cefiderokol (vagy S-649266) kulcsfontosságú része a katechol-csoport, ami a baktériumok számára létfontosságú vassal kelátot képez, és a vas+antibiotikum komplex a baktériumok vas-transzporterein keresztül lép be a baktériumokba.

In vitro vizsgálatok már korábban igazolták a cefiderokol különféle rezisztens baktériumokkal – köztük A. baumanni, P. aeruginosa, S. maltophilia – szembeni hatásosságát. A preklinikai vizsgálatok során biztonságossági aggályok nem merültek fel, és a nemrégiben befejezett fázis-II. klinikai vizsgálat eredményei is alátámasztják azt, hogy a cefiderokol hatása nem marad el a standard-terápiaként elfogadott imipenem+cilasztatin kezelésétől, közli a lap.

A fázis-II. klinikai vizsgálatban (n=448) komplikált húgyúti infekciók és nem-komplikált vesemedencegyulladás esetén alkalmazták a cefiderokolt. 13 ország, 67 klinikáján részesültek a bevont betegek 7–14 napon keresztül napi háromszor vagy cefiderokol (n=300) vagy imipenem+cilasztatin (n=148) kezelésben. Míg a cefiderokolos csoportban a betegek 73 százaléka, addig az imipenem+cilasztatin-csoportban az 55 százaléka érte el a primer végpontként definiált klinikai és mikrobiológiai javulást. Azaz, a cefiderokol hatásosabbnak bizonyul a jelenleg alkalmazott standard-terápiánál.

A cefiderokolt a betegek túlnyomó többsége jól tolerálta. Nem kívánatos hatások a betegek 41 százalékánál léptek fel, szemben az imipenem+cilasztatin csoportban tapasztalt 51 százalékkal. A leggyakrabban gasztrointesztinális panaszokat regisztráltak – a cefiderokol-ágon a betegek 12, míg az imipenem+cilasztatin ágon a betegek 18 százalékánál. A cefiderokollal kezeltek 5 százalékánál, míg a standard terápiában részesülők 8 százalékánál jelentkeztek súlyos mellékhatások, tipikusan C. difficile infekció.

A gyártó időközben megkezdte a fázis-III. klinikai vizsgálatokat (CREDIBLE-CR és APEKS-NP), amik sikeres befejezését követően az FDA engedélyezheti az antibiotikum forgalomba hozatalát. Az, hogy hosszú távon a cefiderokol alkalmazása a rezisztens kórokozók okozta infekciók sikeres kezeléséhez és/vagy a rezisztencia-mechanizmusok fejlődéséhez fog-e hozzájárulni, egyelőre nem „jósolható” meg. Tény azonban, hogy sürgető szükség van új antibiotikumokra.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink