Triptofán-mentes diéta lenne a szklerózis multiplex gyógymódja?
A triptofán-mentes diétán tartott egerek védve vannak a kísérletesen kiváltott szklerózis multiplexes tünetekkel szemben, valószínűleg a bélrendszeri mikrobiom közreműködése révén.
A triptofánt mint esszenciális aminosavat nélkülöző diéta olyan módon változtatja meg kísérleti állatoknál az intesztinális mikrobiom összetételét, hogy az véd a kísérletesen indukált szklerózis multiplex (SM) tüneteinek a kialakulásától – tájékoztatnak kieli és heidelbergi kutatók a Nature Communications hasábjain a legfrissebb eredményeikről.
Az étrend is befolyásolja a kórlefolyást
Az SM a központi idegrendszert érintő, autoimmun, krónikus, gyulladásos neurodegeneratív betegség kialakulásában és kórlefolyásában jelentős szerepet kaphat az intesztinális mikrobiom. A velőshüvely szétesésével járó kórkép modellezésére német kutatók egy egér-modellt alkalmaztak. Megfigyelték, hogy ha az immunrendszer bizonyos sejtjei támadást intéznek az idegeket borító mielinhüvely ellen, akkor létrejönnek az SM tipikus tünetei. Ellenben, azoknál az állatoknál, amiket triptofán-mentes étrenden tartottak, nem alakultak ki az SM-szimptómák. Esetükben az „agresszív” immunsejtek nem vándoroltak vissza a csontvelőbe.
A triptofán megvonása önmagában kevés
Megfigyelték, hogy az SM-et indukáló vagy nem indukáló étrend hatása az állatok bélcsatornáját kolonizáló baktériumoktól is függ. Azoknál az egereknél, amelyek bélflóráját mesterségesen sterillé tették, hiábavalónak bizonyult a triptofánt nélkülöző étrend bevezetése.
A német kutatócsoportot már régóta foglalkoztatja az, hogy a triptofán jelenléte miként befolyásolja az intesztinális mikrobiom összetételét, illetve miként hat a krónikus gyulladásos reakciókra. Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy a triptofán étrendből való kihagyása a szervezet számos részén hozzájárul a gyulladásos reakciók mérsékléséhez.
„A triptofán elhagyása miatt megváltozik a bélflóra összetétele, ami egy eddig számunkra ismeretlen szignált küld az immunsejtek irányába. Azt, hogy ennek a bélflóra-immunrendszeri kommunikációnak a hátterében milyen mechanizmusok állnak, jelenleg nem ismert. Ezt szeretnénk a jövőben kideríteni” – mondja a citált közlemény egyik szerzője, dr. Maren Falk-Paulsen egy sajtóközleményben.
Milyen ételekben van sok triptofán?
A triptofán a fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, elsősorban a csokoládéban, zabpehelyben, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfihúsban, szezámmagban, csicseriborsóban, napraforgómagban, tökmagban, földimogyoróban.
A táplálkozás SM kialakulásában játszott szerepének vizsgálatára irányuló korábbi tanulmányok is rámutattak már arra, hogy a zöldségekben/gyümölcsökben gazdag (triptofánban szegény) táplálkozás védhet az SM kialakulásával, progressziójával szemben.
Forrás: