hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Tovább késik a vastagbélszűrés

Az országos vastagbélszűrési program indulása tavaly óta húzódik, a szakma sem tudja, mikor indul, derül ki a Vasárnapi Hírek összeállításából.

Hiába telnek a hónapok, továbbra sincs semmi információ arról, hogy mikor veszi kezdetét az országos vastagbélrákszűrő program, amire 6,57 milliárd forintos EU-s támogatást kapott hazánk, és a tervek szerint már tavaly ősszel elindult volna. Aztán az idei év első negyedévére ígérték, de továbbra sincs változás.

Mint azt a MedicalOnline elsőként megírta, az uniós támogatást elbukhatja az ország, mert nem indult el időben a program. Egy neve elhallgatását kérő onkológus a Vasárnapi Híreknek megerősítette: a korábbi sajtóvisszhang ellenére továbbra sem tudni semmit a szűrőprogramról. Pusztán kósza híreket hallanak, hogy idén nyáron bevezetik, ám ezzel kapcsolatban egyelőre semmiféle konkrétum nem került nyilvánosságra. Pedig a szűrőprogram lebonyolításához legalább egy év kell.

Kár lenne, ha vissza kellene adni az EU-s támogatást – erről Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke beszélt a lapnak. Egyelőre ő sem tudja, hogy előrelépés lenne a szűrőprogram ügyében, emlegetik ugyan, hogy idén elindul, de szerinte ezt már több alkalommal is mondták és már augusztus van.

„Évek óta húzódik a történet, pedig nagyon fontos lenne, hogy végre elinduljon a vastagbélrákszűrés, hiszen sokkal egyszerűbbé tenné a diagnosztizálást. Ez ugyanis egy többlépcsős folyamat, ha valakinek vért találnak a székletében, akkor küldik tovább csak kolonoszkópiára (vastagbéltükrözésre). Így nem kell rögtön erre a vizsgálatra menni azoknak, akiknek egyébként nincs tünetük, és emiatt valószínűleg amúgy sem mennének el. Viszont kiszűrhetőek azok, akiknek tényleg indokolt a komolyabb vizsgálat elvégzése. Ehhez persze szükség van megfelelő laborháttérre, infrastruktúrára, szakszemélyzetre” – fejti ki Rozványi Balázs.

A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától szerette volna megtudni, hogy mikor indul el a szűrőprogram, mi az oka a csúszásnak, és hogyan tervezik átalakítani az onkológiai ellátást, hogy a szűrés után gyorsabban ellátáshoz juthassanak a betegek. A minisztérium a megkeresésre egyelőre annyit közölt: a témában csak később áll módjukban tájékoztatást adni.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés