hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ősztől indulhat a vastagbélszűrés

Ősszel elindulhat végre az országos vastagbél-rákszűrés, melynek kezdőcsomagját a patikákban is átvehetik az érintettek – tudta meg a Népszava.

A Népszavának Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: úgy tudja szeptember-október hónapban már elérhető lesz a gyógyszertárakban az egységdoboz, amelyben benne lesznek a mintavételhez és annak továbbításához szükséges eszközök. Azt, hogy pontosan mi a teendő, hogyan kell használni az átvett csomagot, arról a gyógyszerészek is adnak felvilágosítást. Hozzátette: ehhez már készül kommunikációs segédlet is a szakemberek számára.

A tervek szerint ősztől a regionális szűrőközpontok értesítenék az 50-70 éveseket, hogy vegyék át a vastagbél-rákszűréshez szükséges csomagjukat vagy a háziorvosoknál, vagy a patikákban. A székletmintát mindenkinek magának kell majd a mellékelt borítékban postára adnia. Az eredményről a páciens, és a háziorvosa is kap értesítést. Akinek a székletében a labor vért talált, azokat arról értesítik, hogy keressék meg a háziorvosukat, akik segítenek a további kivizsgálásban, és odaadják a soron kívüli vastagbél-tükrözésre szóló beutalót. E vizsgálat elvégzésére 47 központot, megyénként két intézményt jelöltek ki. A Népszava úgy tudja: az országos szűrőkampány keretében beutalt betegek vastagbéltükrözésének két héten belül meg kell történnie. Ehhez pénzt, és eszközöket is biztosítanak a programban. A jövő év végéig körülbelül 2,4 millió ember kaphat levelet.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink