hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Tovább erősítendő a biotechnológia

Magyarország a régióban élen jár a biotechnológiai kutatásokban, a vállalkozások világszínvonalú munkát végeznek elsősorban a diagnosztika és a humán terápia területén – mondta Duda Ernő, a Magyar Biotechnológai Szövetség elnöke a Manager Magazinnak.

Az erősödéshez azonban további lépésekre lenne szükség.

A szövetség az orvostudományi kutatások, valamint a humán diagnosztika, humán terápia területén van jelen legnagyobb részben a hazai biotechnológiai ágazatban – mondta a Manager Magazinnak Duda Ernő, a Magyar Biotechnológai Szövetség (MBSZ) elnöke. A 2003-ban megalakult szövetséghez eddig közel 100 vállalkozás csatlakozott. Olyan élettudományi cégek alkotják a szervezetet, akik megoldásokat keresnek többek között a krónikus daganatos megbetegedésekre, részt vesznek a vírusos megbetegedések elleni gyógyszerek fejlesztésében, egyéni terápiás megoldások kidolgozásában, valamint az orvosi műszerek és a diagnosztikai eljárások kifejlesztésében. A kutatásban a hazai cégek közül elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak jut fontos szerep, a nagy cégek jellemzően inkább klinikai vizsgálatokat végeznek. A hazai biotechnológia legnagyobb hányadát a piros biotechnológia adja, tehát a gyógyászati területeken végzett munka. Jelen van emellett az ágazat az agráriumban, az iparban, valamint a bioinformatikában is.

Sok területen szükség lenne az ágazat további erősítésére, az elvégzendő feladatokról hosszú távú stratégiát készített a szövetség. Az első ilyen fejlesztendő terület a technológiatranszfer, a részvényopciók adózása és az infrastruktúra. A következő évek fontos feladata a tudásösztönzés az egyetemi képzési rendszer megerősítésével, a munkaerő továbbképzésével, inkubátorházak létrehozásával, valamint a technológiaátviteli rendszerek fejlesztésével.
 
Duda Ernő kiemelte: nélkülözhetetlen a biotechnológiai ágazatokban a humánerőforrás fejlesztése. Kevés olyan kutató van hazánkban, aki az ipari kutatás-fejlesztési és innovációs területeken alkalmazható. A szakképzett munkaerő utánpótlása jelenti az ágazat számára az egyik legnagyobb kihívást, amely már vissza is vetheti a növekedését.
(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink