hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Törvénytelen és etikátlan a kártyavadászat

A háziorvosi praxisok átjelentkezésekkel kapcsolatos problémái régi keletűek, közölte a Weborvossal Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) elnöke.

Többen panaszkodtak egy háziorvosi közösségi csoportban arról, hogy a havi változásjelentés megtekintésekor szembesülnek néhány betegük „eltűnésével”. Minderre két hónap múlva derül fény a finanszírozás csúszása miatt, ekkor láthatják, hogy az általuk lejelentett betegek száma magasabb, mint ami alapján a NEAK fizet. A kieső havi bevétel 30-50 ezer forint vagy annál is több lehet.

Az átjelentkezésekkel kapcsolatos probléma régi keletű, tájékoztatta a lapot Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, gyakorló háziorvos. Szabályos módon több lépcsőben zajlik a háziorvos-váltás: először is a páciens átjelentkezéskor kitölti, aláírja az úgynevezett törzskarton kikérő dokumentumot, majd azt a választott háziorvos postai úton megküldi az előző háziorvosnak. Nem árt tudni: az előző háziorvos csak a törzskarton-kivonat másolatát küldi meg az újonnan választott háziorvosnak, ugyanis az egészségügyi adatok kezeléséről szóló rendelkezések szerint minden egészségügyi dokumentációnak a keletkezés helyén kell maradnia (emiatt például egy szakorvosi igazolást újból be kell szerezni).  

A HAOSZ elnöke azt is elmondta, hogy a háziorvosnak életkortól függően időszakosan felül kell vizsgálnia páciens törzskartonját, igazolt módon értesíteni kell a pácienst ennek szükségességéről, amennyiben azonban ez elmarad, elvileg ki kell jelentse a pácienst a praxisból.

– Nem gondolom, hogy a beteg „ellopása” általános gyakorlat részét képezné, ugyanakkor hallottam én is "kártyavadász" kollégákról, akik ily módon gyarapítják praxisukat. Természetesen ez törvénytelen, s nem utolsósorban etikátlan – fogalmazott Békássy Szabolcs.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink