hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Történelmi figurák vagy saját őseink genomjának összerakása

Első alkalommal rekonstruálták egy halott genomját anélkül, hogy a maradványaiból DNS-t vontak volna ki. A Nature Genetics-ben ismertetett módszerrel történelmi szereplők vagy saját őseink DNS-e is kikövetkeztethető lehet.

Nem hozza vissza az életbe a holtakat, de közel jár hozzá, írja az eredményről beszámoló cikkében a New Scientist: részlegesen rekonstruálták egy férfi genomját ma élő többszáz leszármazottja DNS-darabkái alapján. Anuradha Jagadeesan és munkatársainak tanulmánya (Reconstructing an African haploid genome from the 18th century; Nature Genetics) az 1784-ben született izlandi, Hans Jonatan genetikai anyagát rekonstruálta.

Az akkoriban dán gyarmat Karib-szigeteken napvilágot látott Jonatan története az elmúlt években egy életét bemutató könyv révén (Gisli Palsson : The Man Who Stole Himself) vált ikonikussá. Édesanyja, Emilia Regina, rabszolgaságban tartott fekete nő volt, apja pedig valószínűleg egy dán bürokrata, Hans Gram. Jonatan rabszolgaként dolgozott egy ültetvényen, mielőtt tulajdonosa 1789-ben visszatért Dániába, és magával vitte.

Jonatan harcolt a napóleoni háborúkban, majd szabad embernek nyilvánította magát, mivel Dániában tilos volt a rabszolgaság. Azonban 1801-ben egy dán bíró úgy ítélt, hogy a férfit vissza kell küldeni a Dán Nyugat-Indiákra, hiszen ott legális a rabszolgatartás. Erre Jonatan Izlandra menekült, ahol bár ő volt az első fekete bőrű ember, a helyiek tárt karral fogadták, nyilatkozta Kári Stefánsson, az izlandi deCODE Genetics genetikusa.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Kereskedő és farmer vált belőle, és 1827-es halála előtt két gyermeket szült neki izlandi felesége, Katrín Antoníusdóttir. Jeltelen sírba temették, így maradványai ma nem fellelhetők, azonban a deCODE Genetics-nek sikerült genomja egy részét 182 ma élő utóda DNS-mintáiból rekonstruálnia, mivel Izlandon az emberek 1000 évvel ezelőtti betelepedése óta gondosan vezetik a családfákat, és a deCODE 150 000 izlandi genomjából hatalmas adatbázist épített az elmúlt években.

Mivel 1920 előtt Jonatanon kívül a szigeten nem volt más afrikai eredetű ember, az anyjától örökölt DNS különbözött a többi, európai eredetű izlandi örökítő anyagától, és nyomon követhetővé vált utódaiban: az anya, Emilia Regina DNS-ének 38%-át (Jonatan genomjának 19%-át) sikerült megtalálni, amit afrikai DNS-mintákkal összehasonlítva kiderült, a nőt Beninből, Kamerunból vagy Nigériából rabolhatták el.

A DNS rekonstruálásához persze szükség volt az adott speciális körülményekre, de elméletben lehetőség van más 1500 után született történelmi figurák vagy saját őseink genomjának összerakására is, nyilatkozta a deCODE egy másik genetikusa, Agnar Helgason.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink