hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Több ok miatt volt bizonytalan az oltási program

"Egy cég kapzsisága, a logisztikai betlizés és a kommunikációs hibák" okozták az elbizonytalanodást - mondta Szócska Miklós.

Az egészségügyért felelős államtitkár az országos tiszti főorvossal közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol úgy fogalmazott, több ok miatt is bizonytalan volt a tavalyi influenzaszezon oltási programja.

"Egy cég kapzsisága, a logisztikai betlizés és a kommunikációs hibák" okozták az elbizonytalanodást - fejtette ki Szócska Miklós. Ez súlyos egészségügyi és nemzetbiztonsági kockázatot idézett elő - tette hozzá, majd hangsúlyozta, idén ez másként lesz.

Az államtitkár leszögezte: szervezeti és gazdasági vizsgálat indult, annak lezárulta után tájékoztatják a közvéleményt, az oltóanyagot gyártó cég (Omninvest) működésének pedig transzparensnek kell lennie.

Politika vs szakma - idén nem lesznek showelemek

Az egészségügyi államtitkár szerint a politika beavatkozott a szakmai kérdésekbe, a jövőben viszont csak szakmai kérdésként kezelik az influenzát: "a politika ezennel kivonul erről a területről".

Szócska Miklós elmondta, azt szeretné, ha a jövőben az influenza elleni oltás gyártása, kiszállítása, beadása hasonlóan unalmas téma lenne más védőoltásokhoz. Leszögezte azt is, hogy az oltással járó különmunkát meg fogják téríteni az arra jogosultaknak.

Paller Judit országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, idén nem lesz a tavalyinál nagyobb influenzajárvány, "szokásos" szezonra számítanak a szakemberek.

Annak ellenére, hogy tavaly sokan kaptak mind szezonális, mind újinfluenza (H1N1) vírus ellen védőoltást, a vakcinát idén is ajánlják - tette hozzá Paller Judit.

A szakember elmondta, hogy az idei őszi-téli megbetegedési szezonra kora ősszel kell felkészülni, tehát az oltásokat ezekben a hetekben kell kérni. A vírus továbbra is fertőz, és az idén is elsősorban a fiatalok, a várandósok és a súlyos krónikus betegségben szenvedők a veszélyeztetettek.

Paller Judit közölte, idén novembertől kapható lesz az úgynevezett három komponensű oltóanyag is, amelyben két szezonális vírustörzs mellett benne lesz a H1N1 vírusa is. Az egy komponensű csak a H1N1 vírus ellen véd, de mindkét oltóanyagot ajánlják még akkor is, ha tavaly már megkapta valaki a védőoltást.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy az egy komponensű oltóanyagból 1,2 millió, míg a hármas összetételűből 1,3 millió adag áll térítésmentesen rendelkezésre azok számára, akik a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak.

Paller Judit hozzátette: idén működik majd az országos influenzafigyelő szolgálat, a hetenkénti összegzésről pedig folyamatosan adnak tájékoztatást. Az országos tiszti főorvos közölte, a magyar oltóanyag jól vizsgázott, azt mindenkinek ajánlják.

Szócska Miklós hozzáfűzte: nyilvánosság előtt nem fogja magát beoltatni, mint fogalmazott, nem lesznek az elmúlt évekhez hasonló showelemek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink