hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Milyen influenzaszezon várható?

A pandémia befejeződött – milyen influenzaszezon várható Európában télen és azután? Az Európai Közegészségügyi és Járványügyi Központ szakértőinek elemzéséből kiderül, változnak-e azok a rizikócsoportok, amelyekben súlyosabb lefolyású influenza várható.

Amint az ismeretes, Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója 2010. augusztus 10-én bejelentette, hogy a világ a posztpandémiás időszakba jutott. Az Európai Közegészségügyi és Járványügyi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) szakértői ezt követően elemezték a déli félteke influenzahelyzetét, és megpróbálták megjósolni a várható influenzaszezon eseményeit Európában.

Az adatok egyértelműen azt mutatták, hogy a déli féltekén a 2010-i téli úgynevezett influenzaaktivitás lényegesen alacsonyabb volt, mint azt 2009-ben tapasztalták. Nem csak H1N1 vírust, hanem H3N2, valamint influenza B vírus járványokat, valamint sporadikus eseteket is regisztráltak az öt, influenza surveillance szempontjából kiemelt országban. Az is kiderült, hogy Európában az őszi-koratéli tömeges megbetegedések után igen kevés influenza fordult elő 2010-ben.

Valószínűleg nem várható ebben az évben olyan második hullám, amilyen 1968-ban bekövetkezett. A szakértők következtetéseiket arra alapozzák, hogy számos európai országban tömeges oltás történt, és nagyon sok beteg igen enyhe lefolyású influenza után immunitással rendelkezik. Feltételezik azt is, hogy lényegesen nem változnak a rizikócsoportok, amelyekben súlyosabb lefolyású influenza várható. Külön felhívják a figyelmet arra, hogy az igen fiatal gyermekek és a terhesek változatlanul veszélyeztettek, és egyébként abszolút egészségesekben is kialakulhat nagyon súlyos légzési elégtelenség (ARDS). Bár a pandémia kapcsán a H1N1 influenzavírusok rezisztenciája a neuraminidáz enzim blokkolóira nem változott, de ennek folyamatos követése elengedhetetlen.


Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: Eurosurveillance, Volume 15, Issue 32, 12 August 2010.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés