hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

Több mint 200 tervezett műtét maradt el Szegeden (Bővítve: MOK közlemény)

Szegeden hét hete gyakorlatilag nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás, szinte minden gyermeket Pécsre, Debrecenbe vagy Budapestre küldenek, írja a Népszava.

Eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. Ám miután az NNGYK szembesült azokkal a körülményekkel, amelyek között a műtő ott korábban üzemelt, ezúttal már nem volt hajlandó ehhez az engedélyt megadni.

A történet onnan indult, hogy 2016-ban a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból Szegednek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére. A projekt 2023-ban lezárult, ám az SZTE-n még ekkor is abban bíztak, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat a gyermek-SBO építése. A remélt építkezés miatt kellett a még 1925-ben épült, már kissé romos klinikájukról ideiglenesen elköltözniük a gyermeksebészeknek az Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe, ahol kaptak egy műtőt, amit április elejéig használhattak.

Az eredeti tervek szerint az uniós pályázati forrásból új, 28 ágyas gyermeksebészeti osztályt alakítottak volna ki, három kiemelt műtővel. Sokáig azonban nem történt semmi, s közben a forrás is 1,9 milliárdra csökkent. Az új összeghez új tervek készültek, de az építkezés csak nem kezdődött el.

Az egy évvel ezelőtti kiköltözéssel e műtőnek a korábbi szakhatósági engedélye is érvényét veszítette, a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak. Ezért az NNGYK megtagadta a működtetési engedély kiadását és hiánypótlást írt elő. Miután az NNGYK képviselője továbbra sem találta elfogadhatónak a műtő állapotát, nem adta ki a használatbavételi engedélyt. Így mind a tervezett műtétre szorulókat, mind az akut betegeket továbbra is távoli kórházakba irányítják.

A Népszava még a múlt hét közepén kérdezte a Szegedi Tudományegyetemet, a Belügyminisztériumot valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot arról, hogy meddig tartható fenn ez a helyzet. Szabtak-e valamilyen határidőt a SZTE-nek a probléma megoldására? Választ csak az NNGYK-tól kaptak vasárnap délután. Levelükben azt írták: „Egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul. A Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.” Más forrásból viszont a lap úgy értesült, hogy a műtéti ellátás a szegedi gyermekklinikán továbbra sem biztosított.

Bővítés: A Magyar Orvosi Kamara cikk megjelenését követően kiadott közleménye

2024. április 16-án értesültünk arról, hogy a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították, így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozata a Kecskemét - Szeged - Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át. 

A MOK a gyermekellátás észlelt problémájára kezdettől  szakmai megoldást keresett, így a kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezete azonnal megkereste a SZTE-t a betegbiztonsággal és kollégáink munkakörülményeivel kapcsolatos kérdésekkel. Választ nem kaptak. Ezt követően a MOK országos központja kereste meg az egyetemet. Választ nem kaptunk. Végül Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordultunk 2024. május 6-án, de választ újfent nem kaptunk, és a kialakult helyzet sem változott. 

Mivel az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyermekek ellátása a régióban, ezért személyes egyeztetésen jeleztük Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát. A miniszter úr, értesülve a helyzetről, azonnal megkezdte az intézkedést, és másnap már az intézményben voltak az illetékes hatóságok, kollégáink beszámolója szerint szakmailag is helyes megközelítéssel. A tervezett megoldással kapcsolatban további információink nincs, fontos azonban, hogy a feltehetően kompromisszumos ideiglenes megoldás után hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása.
 
A MOK továbbra is minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket - főleg nem “szivárogtatókat” - keresnek, hanem megoldásokat.

Könyveink