hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Térképre tették, hol van ellátási zavar az országban

A Szabad Európa térképes illusztrációkkal mutatja meg, hol van ellátási zavar az országban, és az okoknak is utána jártak.

A kórházigazgatók nem mindig adnak meg indoklást a leállásra, gyakran pedig olyan általánosságokat fogalmaznak meg indoknak, mint mondjuk a „minimumfeltételek hiánya” – írja összeállításában a Szabad Európa.

Az állami nyilvántartásban igen változatos okokat adnak meg az osztályok leállására, vagy akár meg sem indokolják. Az orvosok szerint azonban az esetek elsöprő többségében egyszerűen nincs elég szakképzett ember az osztályokra, bármi is a hivatalos indok. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Svéd Tamás is a létszámhiányt erősített meg a lapnak.

Mára a legtöbb ellátási terület jól együttműködő, szakképzett csapatok munkáját kívánja meg, ami azt jelenti, hogy elég néhány speciális tudású embernek kiesnie egy osztály munkájából, az egész ellátás leállhat.

Képzett ápolókból már a járvány előtt is súlyos volt a hiány az országban. Ehhez jött még, hogy az orvosok közelmúltbeli béremelését nem követte a szakdolgozóknál hasonló ajánlat, emiatt is kritikus a hiány a kórházakban belőlük.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink