2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Terjed a Nagy-Britanniában azonosított mutáció

Belgiumban megtiltják a nem elengedhetetlen célból történő utazásokat. Madridban előbbre hozzák az éjszakai kijárási tilalom kezdetét. Nemzetközi kitekintés.

 

Elkezdett terjedni Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) B.1.1.7 jelzésű, először Nagy-Britanniában azonosított, az eddigieknél fertőzőképesebb változata – mondta a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője pénteken a német fővárosban. A legtekintélyesebb német járványügyi szakértők között számon tartott Christian Drosten egy kormányzati és közegészségügyi vezetőkkel közösen tartott tájékoztatón elmondta, hogy az első kutatások alapján a B.1.1.7 valószínűleg a karácsony előtti utazások időszakában jutott be az országba, és az utóbbi hetekben egyre inkább szétterjedt. Így már nem lehet azonosítani erősen fertőzött, vagy a B.1.1.7-től mentes területeket. Az új mutáció véletlenszerűen bukkan fel az ország különböző térségeiben, és elkezdtek kialakulni úgynevezett klaszterek, sűrűsödési pontok, helyi fertőzési láncolatok.

Nem tudni még teljesen pontosan, hogy az új vírusváltozat mennyivel fertőzőképesebb az eddigi domináns változatoknál. Az első brit elemzések arról szóltak, hogy 50-70 százalékkal magasabb lehet az úgynevezett reprodukciós aránya (R), amely megmutatja, hogy egy-egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a kórokozót. Az újabb, szélesebb adatbázison nyugvó kutatások más eredményre jutottak, ezek alapján 22 és 35 százalék körüli mértékben emelkedik a SARS-CoV-2 R értéke az új mutáció révén a korábbi domináns változatokhoz viszonyítva.

Ez nem azt jelenti, hogy kevésbé kell komolyan venni B.1.1.7-es mutációt. Éppen ellenkezőleg, az új kutatási adatok már nem előzetes vizsgálati eredmények, hanem "sajnos tények", azt jelzik, hogy egy "garantáltan gyorsabban terjedő vírus" ellen kell védekezni fejtette ki Christian Drosten. Hangsúlyozta: mivel a vírus új változatának terjedése éppen csak elkezdődött és egyelőre észre lehet venni a sűrűsödési pontokat, még meg lehet akadályozni, hogy lendületet vegyen és egy harmadik járványhullám kialakulásához vezessen. Ehhez azonban következetesen be kell tartani a fertőzésveszéllyel járó érintkezések számának csökkentését szolgáló korlátozásokat, a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó, február közepéig elrendelt országos zárlatot.

A Charité intézetvezetőjét kérdezték egy pénteken a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúról is, amelyben azt mondta, hogy a zárlat után, tavasszal vagy nyáron akár százezerre is emelkedhet a naponta azonosított új fertőződések száma. Christian Drosten aláhúzta, hogy ez nagyon is lehetséges "forgatókönyv", és megvalósulását csak úgy lehet elkerülni, hogy a zárlat végéig a lehető legnagyobb mértékben csökkentik az új fertőződések számát, a reprodukciós rátát pedig lehetőleg 0,7 alá szorítják. Felidézte, hogy 2020 nyara viszonylag zavartalan volt Németországban, a napi új regisztrált fertőződések száma hetekig ezer körül, az R értéke 0,7 körül mozgott. Előtte viszont a fertőzéshullám kezdetén rendeltek el országos zárlatot, és így sikerült gyorsan a járvány felerősödését akadályozó szintre szorítani a mutatókat. Ez az elsőnél jóval erősebb második hullám és az új mutációk fenyegetésének közepette sokkal nehezebb feladat, ráadásul az úgynevezett rizikócsoportok - idősek, krónikus betegek, egészségügyi dolgozók - beoltásával csökkenhet a veszélyérzet, és így hatalmasra erősödhet a korlátozások lebontására irányuló gazdasági, társadalmi és politikai nyomás.

Ezért meglehet, hogy túl korán enyhül a szigor, aminek hatására rövid időn belül szinte elképzelhetetlenül magasra, legrosszabb esetben százezerre is emelkedhet az új fertőzések száma, megtelnek az intenzív osztályok, és ismét sokan meghalnak - mondta a virológus, rámutatva, hogy éppen ez történt tavaly nyáron Spanyolországban, ahol az sem segített, hogy jóval melegebb az éghajlat, mint Németországban.

*

A madridi tartományban a jövő héttől korábban, este 10 órakor veszi kezdetét a reggel hat óráig tartó éjszakai kijárási tilalom jelentette be Antonio Zapatero, a regionális kormány egészségügyi tárcavezető-helyettese pénteken. Mint mondta, ezen kívül az üzleteknek, vendéglátóhelyeknek este 9 órakor kell bezárniuk és a kereskedelmi egységekben a létszám nem haladhatja meg a befogadóképesség felét. Az összejöveteleken engedélyezett maximális létszám hatról négyre csökken. A tartomány újabb településein és a főváros további negyedeiben korlátozzák a szabad mozgást, az érintett övezetekből csak munkavégzés, oktatás, hivatalos ügyintézés és orvosi ellátás indokával lehet távozni, illetve belépni oda. A tartomány 6,6 milliós lakosságának 24 százalékára vonatkoznak a megszorítások - tette hozzá a Antonio Zapatero.

A tárcavezető-helyettes tájékoztatása szerint egy hét alatt 15 százalékkal nőtt az esetszám a régió területén. A brit vírusváltozat jelenléte hetente duplázódik, pillanatnyilag az összes eset 9 százalékát teszi ki.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója legutóbbi tájékoztatásában 5 százalék alá tette a brit mutáció spanyolországi előfordulásának arányát, de nem zárta ki, hogy március közepére a fertőzések 40-50 százalékáért ez a változat lesz felelős.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint továbbra is erőteljesen növekszik a koronavírus-fertőzés terjedése az országban. Egy nap alatt 18 ezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám 43 ezerrel nőtt. Százezer emberből átlagosan 828-an fertőzöttek, december 10-én számuk még 189 volt. A járvány kezdete óta mintegy 2,5 millió fertőzöttet szűrtek ki, és több mint 55 ezren vesztették életüket, 1411-en az utóbbi egy hét során.

A fertőzés terjedése miatt La Rioja tartomány egy hónapra leállítja a nem létfontosságú szolgáltatásokat, bezárnak például az éttermek, a ruhaüzletek és mozik. A települések között csak meghatározott indokkal lehet közlekedni az északi régió területén. Hasonló közlekedési korlátozást léptet életbe hétfőtől Baszkföld is, ahol emellett négyre csökkentik az összejöveteleken részvevők engedélyezett létszámát.

Spanyolországban több mint 1,1 millióan kapták meg eddig a koronavírus elleni vakcina első dózisát, 49 ezer embert már a második adaggal is beoltottak. A dél-európai ország eddig mintegy 1,3 millió oltóanyagot kapott a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna gyógyszeripari vállalatok vakcináiból.

*

Belgiumban jövő szerdától a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorítása céljából március 1-ig megtiltanak minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik írta pénteken a helyi sajtó. Az intézkedések értelmében január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából engedik át az országhatáron. A szabályok a belgiumi lakosokra is vonatkoznak, akiknek az országba lépésük után hétnapos karanténkötelezettséget kell vállalniuk, és két negatív tesztet kell felmutatniuk. Az alapvető feladatokat ellátó munkaerőre és a közlekedésben dolgozókra ezek a rendelkezések nem vonatkoznak.

A belga kormány ugyanakkor engedményeket tett a fodrászok, kozmetikusok és más szolgáltatásokban dolgozók részére, akik február 13-ától újra fogadhatnak vendégeket, annak a függvényében, hogy alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben.

A 11,5 millió lakost számláló országot erősen sújtotta a járvány, a vírus helyi megjelenése óta, több mint húszezren haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az elmúlt héten hat százalékkal csökkent az új esetek száma, napi átlagban 1963 embernek lett pozitív a vírustesztje. Ugyancsak csökkent a halottak és a kórházi felvételek száma, 9 illetve 8 százalékkal.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink