hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Távgyógyászat

Dobban a mobiltelefon

Amerikai kutatók egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely mobiltelefonhoz csatlakoztatva képes a felhasználók légzési és szívműködési funkcióinak mérésére, illetve a kapott adatok továbbítására. A fejlesztést végző Lucent Technologies Bell Labs munkájának gyümölcse egy antenna és egy érzékelő – ezzel a mobiltelefonra illesztett és a test elé helyezett eszközzel követhetővé válik a légzés- és a pulzusszám.

A kutatók megoldást találtak a telefon kibocsátotta és a mellkas, a tüdő és a szív által visszavert mikrohullámok mérésére, s ennek alapján birtokába juthattak a keringésre és a légzésre vonatkozó adatoknak. Ezek az információk a mobilkészüléken és a meglévő telefonhálózatokon keresztül azonnal tovább is küldhetők a megfelelő egészségügyi központokba, ahol az orvosok képesek tanulmányozni azokat.

A számítások szerint nem kevesebb mint 100 millió amerikai szenved olyan krónikus betegségekben, amelyek a szívet és a tüdőt érintik. Mivel az idősebb korosztály népessége egyre nő, igen fontos volt, hogy kifejlesszenek egy olyan egyszerű és mobil megfigyelő készüléket, amely a kórházakon kívül működik, miáltal költségtakarékosabbá válhat az egészségügyi ellátás, illetve csökkenhet a kórházak és más egészségügyi intézmények leterheltsége.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Trautmann Balázs
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés