hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Tanulni kell a kommunikációt

Média-tanácsadó segítené a kamarát

Jogállási törvény, magasabb bérek – ezek a Magyar Orvosi Kamara követelései. A terep a politika, a közeg a média – az orvosok számára idegen környezet. Amatőr módon profi ellenfelekkel szemben aligha érhetnek el sikert. A Medical Tribune Német Erzsébetet, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének kutatóját, az orvosi és politikai kommunikáció szakértőjét kérdezte.

Nyáron leváltották a kamara elnökségének csaknem felét. A bizalmatlansági indítvány beterjesztői szerint az előző vezetés kommunikációs hibákat vétett a kórháztörvénnyel kapcsolatban. Ön is látott ilyeneket?

– A kommunikációs hibának ritkán oka, hogy valaki nem tudja kifejezni magát. A kamara vezetése sokkal finomabban, megértőbben fogalmazott, a kormánnyal lojálisabban viselkedett, mint azt a tagság elvárta volna. Úgy tűnt, ez azért van, mert nem eléggé kemény emberek, nem tudnak a sarkukra állni, nem jól kommunikálnak. Valójában nem akartak konfrontálódni. Most olyan elnököt választottak, aki nem tartozik az orvostársadalom vezetői közé. Nem szocializálódott arra, hogy „engem előléptetnek, ha ehhez vagy ahhoz lojális vagyok”.

Az új elnök vállalkozó háziorvos. Nem függ senkitől, szabad ember. Meghatározza ez a kommunikációját is?

– Szabadabban, keményebben mer fogalmazni, és fogalmaz is. Másrészt kevésbé választékosan, kevésbé csiszoltan nyilatkozik. A magyar nyelvnek egy másik rétegét használja, egyszerűbbet, könnyebben kódolhatóbbat. Nem beszél olyan folyékonyan, mint az elődje.

Rosszabb kommunikátor?

– Nem feltétlenül a legjobb rétorok a leghitelesebbek a köznép vagy az egyszerű orvosok körében. Az új elnöknek erőteljesebb a metakommunikációja, amivel azt fejezi ki: egyszerű falusi orvos vagyok, egy közületek, aki most a vállára, meg a szívére vette ügyetek képviseletét. Kicsit plebejusabb, nem arisztokratikus, ami egyébként az orvostársadalom vezetőire jellemzőbb.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Élő Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés