2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Tanácstalan az Európai Bizottság a GMO-termesztést illetően

Az Európai Bizottság pénteken közzétette ugyan a génmódosított termékek (GMO) európai termesztésének társadalmi-gazdasági vonatkozásairól szóló jelentését, de a dokumentumnak az a legfőbb megállapítása, hogy egyelőre túlságosan hiányosak az adatok a kielégítő következtetések levonásához.

John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos közlése szerint a jelentés nyilvánosságra hozatalával az uniós végrehajtó testület eleget tesz a tagországok környezetvédelmi miniszterei által 2008 decemberében megfogalmazott kérésnek. A dokumentumot a tagállamok által szolgáltatott adatok és információk alapján állították össze.

"Szilárd meggyőződésem, hogy ez a jelentés fontos lehetőséget teremt: most már a tagállamok, a Bizottság, az Európai Parlament és minden érdekelt feladata, hogy a jelentésben foglaltak alapján elfogulatlan eszmecserébe kezdjen" - fogalmazott Dalli.

A jelentésből az tűnik ki, hogy a rendelkezésre álló információk sokszor statisztikailag korlátozottak. Mivel az EU csak egy elenyésző töredékét adja a világ GMO-növényekkel bevetett területeinek, a GMO-termesztéssel kapcsolatos európai tapasztalatok is csekélyek.

A brüsszeli bizottság reményei szerint mindazonáltal a jelentés kiindulási pontként szolgálhat ennek az érzékeny kérdésnek az elmélyült végiggondolásához. A testület azt ajánlja, hogy dolgozzák ki a tényezők és mutatók szilárd alapokon álló rendszerét, amellyel egységesen lehet felmérni a GMO-termesztés társadalmi-gazdasági következményeit.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink