hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Táplálkozás

Hal helyett génmódosított szója

Jó hír a világ halállománya számára: genetikailag módosított szójabab helyettesítheti, vagy legalábbis egészítheti ki rövidesen a halfogyasztást.
Amerikai konszernek, mint a BASF, a DuPont vagy a Monsanto, már egy ideje termesztenek olyan szóját, amely omega-3-zsírsavakat tartalmaz. E hosszú láncú zsírsavak egészségesnek számítanak, mivel az emberi szervezetben ártalmatlanítják a káros szabad gyököket, és ezzel hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a szélütés megelőzéséhez is. Ezek az olajok halakban találhatók meg, amelyek tengeri algákból jutnak hozzá. 
 
Átlagosan napi 500 milligramm omega-3-zsírsav bevitele lenne kívánatos, ezt heti 200–300 gramm hal fogyasztásával lehet elérni, ám ennek az átlagmagyar csupán egynyolcadát eszi meg. Az algagénnel rendelkező szója segíthetne ebben: már egy evőkanál salátába tett szójaolaj fedezné a napi szükségletet - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása. 
 
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) most hivatalosan engedélyezte a géntechnológia segítségével előállított omega-3 szóját, amellyel kapcsolatban aggodalomra nem lát okot. Ez azt jelenti, hogy az amerikai élelmiszeripari vállalatok mostantól tesztelhetik a zsírokat margarinokban, illetve tablettákban. 
 
Az egyelőre kérdéses, hogy a termékeket Európában is engedélyezik-e majd.
 
MTI
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés