Táplálkozás
Hal helyett génmódosított szója
2010. január 04. 09:11
Jó hír a világ halállománya számára: genetikailag módosított szójabab helyettesítheti, vagy legalábbis egészítheti ki rövidesen a halfogyasztást.
Amerikai konszernek, mint a BASF, a DuPont vagy a Monsanto, már egy ideje termesztenek olyan szóját, amely omega-3-zsírsavakat tartalmaz. E hosszú láncú zsírsavak egészségesnek számítanak, mivel az emberi szervezetben ártalmatlanítják a káros szabad gyököket, és ezzel hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a szélütés megelőzéséhez is. Ezek az olajok halakban találhatók meg, amelyek tengeri algákból jutnak hozzá.
Átlagosan napi 500 milligramm omega-3-zsírsav bevitele lenne kívánatos, ezt heti 200–300 gramm hal fogyasztásával lehet elérni, ám ennek az átlagmagyar csupán egynyolcadát eszi meg. Az algagénnel rendelkező szója segíthetne ebben: már egy evőkanál salátába tett szójaolaj fedezné a napi szükségletet - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) most hivatalosan engedélyezte a géntechnológia segítségével előállított omega-3 szóját, amellyel kapcsolatban aggodalomra nem lát okot. Ez azt jelenti, hogy az amerikai élelmiszeripari vállalatok mostantól tesztelhetik a zsírokat margarinokban, illetve tablettákban.
Az egyelőre kérdéses, hogy a termékeket Európában is engedélyezik-e majd.
MTI