hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szombattól nyithatnak a teraszok, 23 órától lesz kijárási tilalom

Gulyás Gergely miniszter szerint most már nagy biztonsággal kijelenthető, hogy holnap elérjük a 3,5 millió oltást, így szombaton a teraszok megnyithatnak, este fél tízig üzemelhetnek, a kijárási korlátozás kezdete pedig  23 órára tolódik.

A miniszter tájékoztatása szerint sok vakcina érkezik Magyarországra, melyek részben hivatottak pótolni a kieső Johnson&Johnson vakcinákat. A kínai szerekből 1 millió dózis érkezik és 200 ezer orosz oltást várnak, valamint 300 ezer Pfizer-vakcina is jön a jövő héten. Ezeket a lehető leggyorsabban "el akarják oltani", ami fokozott munkát igényel a háziorvosok, oltópontokon dolgozók részéről. 

Jó esély van arra, hogy jövő héten átlépjük a 4 millió oltottat; az ezzel kapcsolatos kormányzati döntésekről várhatóan a napokban ad tájékoztatást Orbán Viktor miniszterelnök. Az ezt követő néhány napon belül a 4,5 milliót is elérjük, így aki most regisztrál, akár 1-2 héten belül megkaphatja az oltását.

Gulyás most azt mondta, 60-75 százalékos átoltottság mellett lenne meg a társadalmi immunitás. Mivel önkéntes az oltás, elengedhetetlen a regisztráció, ennek gyorsítására vezették be az online foglalási rendszert, négy egyetemi klinika közreműködésével. 70 ezren kaptak erről sms-t, ők online tudnak időpontot foglalni. Ha ez beválik, általánossá tehetik ezt a módszert.

Az e heti kormányülésen a költségvetésről is tárgyaltak: a 2021-es törvény módosítása már a parlament előtt van, amit néhány héten belül követ a 2022-es büdzséjavaslat.

A módosított 2021-es, valamint a 2022-es központi költségvetés is az újraindítás költségvetése lesz, jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely közölte, a koronavírus-járvány miatt módosítani kell az idei büdzsét, az erről szóló törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt van, néhány héten belül pedig a 2022-es költségvetést is benyújtják.

Kifejtette: a 2021-es költségvetésben a GDP mintegy 12 százalékának megfelelő, hatezermilliárd forintos alapot hoznak létre, amely azt szolgálja, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet mérséklődésével, a társadalmi immunitás megközelítésével a gazdaságot újraindítsák. Jelezte, a 2022-es büdzsében 7000 milliárd forint lesz az újraindításra.

A gazdaság újraindítása a kormány legfontosabb célja, ezért kell mindent megtenni, hangoztatta Gulyás Gergely. Kitért arra, hogy az újrainduló vendéglátóhelyeknek - a teraszok kinyitásától függetlenül - májusra is jár a bértámogatás. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége, a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosított maradjon - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma és csökken a fertőzötteké, de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása. Felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslatban határidő - az őszi parlamenti ülésszak kezdetét követő tizenötödik nap - is szerepel, a korábbi ellenzéki kritikákra tekintettel. Hozzátette: a kormány, ha már nincs szükség a veszélyhelyzetben alkalmazható eszközökre, akkor bármikor saját maga is dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről.

Madaras Edina, a Szolnoki Járási Hivatal Népegészségügyi osztályának munkatársa a német-amerikai Pfizer-BionTech koronavírus elleni oltóanyag újabb szállítmányát mutatja Lévai Mária háziorvos szolnoki rendelőjében 2021. április 22-én (MTI/Mészáros János)
Madaras Edina, a Szolnoki Járási Hivatal Népegészségügyi osztályának munkatársa a német-amerikai Pfizer-BionTech koronavírus elleni oltóanyag újabb szállítmányát mutatja Lévai Mária háziorvos szolnoki rendelőjében 2021. április 22-én (MTI/Mészáros János)

Az egészségben és az emberéletekben okozott kár mellett a vírus a legnagyobb kárt a gazdaságban okozta. Kifejtette: a 2021-es költségvetésben a GDP mintegy 12 százalékának megfelelő, hatezermilliárd forintos alapot hoznak létre, amely azt szolgálja, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet mérséklődésével, a társadalmi immunitás megközelítésével a gazdaságot újraindítsák. Jelezte, a 2022-es büdzsében 7000 milliárd forint lesz az újraindításra. A gazdaság újraindítása a kormány legfontosabb célja, ezért kell mindent megtenni, hangoztatta Gulyás Gergely.

Szerinte ha az Országgyűlés módosítja a 2021-es költségvetést és elfogadja a 2022-es büdzsét, akkor ezek a gazdaságnak kellő kapaszkodót adnak, hogy a növekedés már idén elinduljon és jelentős legyen. A miniszter a biztató jelek között említette, hogy márciusban 66 ezerrel dolgoztak többen, mint februárban. Véleménye szerint 10 ezer munkahely kell ahhoz, hogy tartani tudják azt a vállalásukat, hogy minden olyan munkahelyet helyreállítanak, amit a vírus megszüntet.

Kitért arra, hogy az újrainduló vendéglátóhelyeknek - a teraszok kinyitásától függetlenül - májusra is jár a bértámogatás. A bértámogatások kifizetését gyorsnak, hatékonynak és gördülékenynek minősítette. Eddig 72 milliárd 153 millió forint támogatást ítéltek meg és 71 milliárd 696 millió forintot fizettek ki. A kormány értékelése szerint helyes volt, hogy hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, közölte. Azt mondta, hogy az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton. Nagyon sokan voltak, különösen ellenzéki politikai erők, valamint olyan szakszervezetek, amelyek ellenzéki pártpolitikai tevékenységet folytatnak, akik, amelyek mindent megtettek, hogy bizonytalanságot és félelmet keltsenek az óvodák, iskolák újranyitása miatt.

A miniszter közölte, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége, a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosított maradjon.  Azt mondta, Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma és csökken a fertőzötteké, de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása.

A kormány célja az, hogy legyenek nyári táborok, ezekről - talán május második felében - a járványügyi adatokat mérlegelve lehet dönteni.

Az eddigi adatokat ismertetve azt mondta: a már legalább egyszer beoltottaknak egy százaléka kapta el a koronavírust, és tüneteik is lényegesen enyhébbek. A második oltást követően még jobbak az adatok.

A közterületeken továbbra is indokolt a maszkhasználat, a vendéglátóteraszokon csak azért nem, mert ott az emberek fogyasztani fognak - magyarázta Gulyás Gergely. Az éttermek zárt terében - például ha mosdóra megy valaki - azonban fel kell venni a maszkot - hívta fel a figyelmet.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban kiemelte, azokat nem érheti hátrány, akiknek azért nincs igazolványuk, mert nem oltathatják be magukat, de ez csak a 18 év alattiakra vonatkozik. Elmondta, az igazolványt az első oltás után 6-10 nappal kapják meg az érintettek. Közölte, a második oltás után alakul ki a legnagyobb védettség, de az érdemi kockázatcsökkenés már az első oltás után megtörténik. Jelezte, az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságokról a héten döntenek, a döntést a miniszterelnök ismerteti.

A beadott vakcinák hatékonyságát vizsgáló magyar kutatásokról Gulyás Gergely közölte, a végeredményt nyilvánosságra fogják hozni. Hozzátette: az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül. Mindegyik vakcina rendkívül hatékony és mindegyikre lehet azt mondani, hogy aki az oltást megkapta - már az első oltás után is - , azok legfeljebb egy százalékánál vannak a koronavírusnak tünetei.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink