hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Szolgálati jogviszony: nem volt semmiféle párbeszéd

A Deutsche Welle riportfilmjében magyar ápolók beszélnek arról, hogy hogyan érintette szakmájukat az új jogviszonyról szóló törvény, írja a 444.hu.

A két megszólaló, Szilaj Krisztina és Sebestyén Gábor évtizedek óta dolgozott a magyar egészségügyben. Szilaj a törvénymódosítással kapcsolatban arról beszélt, hogy leginkább az zavarta, hogy semmiféle párbeszéd nem előzte meg a változásokat, egyszerűen az orruk alá dugták az új szabályokat, és szerinte ez nem tisztességes eljárás. Ráadásul sok fontos részlet, például a pótlékok, a szabadságok vagy a kirendelés szabályozása pontatlanul volt megfogalmazva a törvényben, így nem lehetett pontosan tudni, mire számíthatnak.

Sebestyén Gábor ápolási vezető azt hangsúlyozta, hogy nem akarták elhinni, hogy ezt márciusban tényleg meg merik csinálni, épp a járvány harmadik hullámának felfutó szakaszában. Sebestyén végül aláírta a szerződést, mert szereti azt a helyet, ahol dolgozik, és nem akarta cserben hagyni a kollégáit. Szilaj ugyanakkor nem fogadta el az új szabályokat, és távozott. Két hónappal később, a járvány miatt is, felajánlotta, hogy vállalkozói formában visszatér az intézménybe, de ezt nem tették lehetővé. Azóta hétvégente önkéntesként dolgozik egy budapesti Covid-osztályon, foglalja össze az elhangzottakat a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink