hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szócska maga is darálná a rezidensek felmondóleveleit

Várhatóan a nyár folyamán, egy összegben, január elsejéig visszamenőleg kapják meg az alkalmazottként foglalkoztatott orvosok és más egészségügyi dolgozók a bártárgyalások eredményeként járó összeget, amely azonban csak a béremelések első lépését jelenti. Bár az egészségügyért felelős államtitkár maga is részt venne a felmondólevelek megsemmisítésében, csak később derül ki, hogy az ígéretet elfogadja-e a Rezidensszövetség.

Újabb jelszóval lettek gazdagabbak az egészségügyiek bérével kapcsolatos tárgyalások részt vevői: már nem csak az a szlogen él, hogy "mindent a bérekre!" A Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szavai szerinti "chilei bányamentési folyamat" ezúttal a "senkit sem hagyunk lent!" ígérettel bővült.

Mint az kedd kora délután a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón kiderült: az ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg. Várhatóan nyárig sikerül előteremteni minden forrást ahhoz, hogy egy összegben, január elsejéig visszamenőleg kaphassák meg a bértárgyalások alapján formálódó és a kormány által is támogatott összeget. A bérek emelésében súlyoznak, amelynek fő szempontja orvosok esetében az eddigi alacsony kereset, míg szakdolgozók esetében az életpálya. Utóbbiaknál elsősorban azt igyekeztek kiküszöbölni, hogy jelenleg a képzetlen, pályakezdő ápoló csaknem ugyanannyit keres, mint egy 20 éve pályán lévő.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter bejelentette: az emelés az alkalmazottak körében 16.520 járó- és fekvőbetegellátásban dolgozó orvost, 67.978 a betegellátásban közvetlenül közreműködő szakdolgozót és további 1.380 olyan személyt érint, akik más végzettséggel, például vegyészként, biológusként, fizikusként vagy pszichológusként vesznek részt az ellátásban. 

Szócska Miklós közlése alapján azoknak az orvosoknak, akik ügyeleti díjuk nélkül jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt keresnek, bruttó 65.823 forinttal emelik az alapbérét. Ebbe a kategóriába tartozik az érintettek mintegy nyolcvan százaléka. Ezen összeg fölött sávosan emelkedik a fizetés. Azok számára, akik bruttó 350 és 450 ezer forint közötti bérrel rendelkeznek, 10.000 forintos sávonként 5.000 forinttal csökken az emelés mértéke, míg a 450.000 Ft felett keresők 10.000 forint emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások egységesen 31.435 Ft béremelésben részesülnek.

A szakdolgozók számára hamarosan új bértáblát tesznek közzé; alkalmazásával 22 ezer személy 20 ezer forint feletti, további 32.300 pedig 15 ezer forint emelésre számíthat. Előbbi csoportba tartozik a szakdolgozók mintegy 33, utóbbiba mintegy 48 százaléka.

Az államtitkár a béremelés forrásául a népegészségügyi termékdíjból származó 15 milliárd forint mellett további 15 milliárd 550 millió forintot említett, amelyet a gyógyító-megelőző kasszában csoportosítanak át erre a célra. További forrásként jelölte meg az egészségügyi struktúra-átalakításból származó megtakarításokat. Mint újfent jelezte, átalakítják a szakképzés rendszerét és a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen dolgoznak egy közép- és hosszútávú béremelési javaslaton, ám első körben reményei szerint a mostani bejelentés jó fogadtatásra talál majd.

Mindezt azért volt fontos hangsúlyoznia, mert bár Szócska Miklós jelezte, hogy a minisztériumba költözéskor örökölt egy iratmegsemmisítő gépet is, amelynek segítségével maga is részt venne a rezidensek Veszprémben gyűjtött felmondólevelei megsemmisítésében, mint kiderült: a szakorvosjelöltek csak a sajtótájékoztatót követően értesülnek a részletekről. Egyelőre tehát nem tudni, elfogadják-e az ígéretet, vagy élesednek a korábban letétbe helyezett levelek. Egyelőre kérdés az is, mit tesznek majd azok a nem alkalmazottként dolgozók, akik ezúttal kimaradnak emelésből, hiszen külön bértárgyalásra, s ha az nem hoz eredményt, a nyáron már tiltakozó akciókra készülnek a háziorvosok.

Lásd még: Az ellenzék kevesli és bizonytalannak látja a béremelést

"Első lépésként elfogadható"

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink