hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Bérrendezés: ma délután kiderül

A Népszabadság úgy tudja, nem lesz általános béremelés az egészségügyben, többletjövedelemre egyelőre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok számíthatnak. Ma mindenesetre bejelentik a konkrét számokat.

A Népszabadság szerint várhatóan csak több lépcsőben, 2014-re valósulhat meg a rezidensszövetség követelése, hogy a kezdő orvosok bére átlagbére érje el a nettó 200 ezer, a szakorvosoké a 300 ezer forintot. A lap úgy tudja: a 360 ezer forintnál kevesebbet kereső orvosok  ők a túlnyomó többség – most bruttó 70 ezer forintra számíthatnak, míg az ennél többet keresőknek sávosan kevesebb jut. Az 500 ezer forint felett keresőknek is jár majd bruttó 10-15 ezer forint emelés.

Alkalmazottként jelenleg 1400 olyan orvos dolgozik, aki havonta bruttó 430 ezer forint fölött keres, közülük körülbelül kilencszáz fizetése haladja meg a félmillió forintot.

Ma délután egy órától mindensetre kiderülnek a pontos számok is: a  szakmai szervezetekkel történt egyeztetést követően megszületett a kormánydöntés az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak élet-és munkakörülményeinek javítását szolgáló intézkedésekről – írta tájékoztatójában a Kormányszóvivői Iroda. A döntés részleteit sajtótájékoztató keretében ismerteti a kormány, amelyen részt vesz Giró-Szász András kormányszóvivő, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

A Magyar Rezidens Szövetség december utolsó napjaiban döntött arról, hogy elhalasztják a fiatal orvosok letétbe helyezett felmondóleveleinek aktiválását. Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke akkor annyit árult el, hogy "a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak a Magyar Rezidens Szövetség vezetői".

A kormány bérrendezési terveiről Szócska Miklós államtitkár legutóbb azt mondta: "az idén az ágazati bérfejlesztés első lépésére tudnak vállalkozni". Ehhez három forrás áll rendelkezésre: a népegészségügyi termékadó bevételei, az uniós emberi erőforrás fejlesztési programok forrásai, továbbá a hatékonysági intézkedésekből kinyerhető források.

Ezt megelőzően a hírek arról szóltak, hogy a 29 ezer orvosból 18 ezren számíthatnak átlagosan bruttó 57 ezer forintos béremelésre, az emelésből azonban kimaradnak a felnőtt- és gyermekorvosi és a fogászati alapellátásban dolgozók. A háziorvosok jelezték is, hogy bértárgyalást szeretnének, különben tiltakozó akcióba kezdenek.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink