2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

Felfüggesztik a kórház igazgatóját

Többszörös vizsgálat a borsodi csecsemőhalálok miatt (Frissítve!)

A miniszterelnök utasítására vizsgálatot indított az egészségügyért felelős államtitkárság a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött osztályán bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban. A kórház főigazgatóját felfüggesztik.

Augusztus 8-án azonnali vizsgálatot indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán sajnálatosan bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az Országos Tisztifőorvosi Hivatalon keresztül – közölte a szaktárca szerkesztőségünkkel. Az osztályon ugyanis néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani.

Az államtitkárság közleményét később a Kormányzati Információs Központ  közleménye követte: eszerint a rendkívüli vizsgálatot Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban történt koraszülött-halálesetek miatt; legalábbis ezt közölte a szervezet az MTI-vel.

A híradás alapján a kormányfő utasította Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, Török Krisztinát, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatóját és Paller Judit országos tiszti főorvost, hogy haladéktalanul kezdjék meg a helyszínen a vizsgálatot.  Orbán Viktor emellett a GYEMSZI-t arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. A kormány az ügyészségen bejelentést tesz az ügy körülményeinek kivizsgálására, tették hozzá. Csiba Gábor a Heti Válasz munkatársától értesült felfüggesztésének híréről, nem kívánta kommentálni a kormányszóvivői iroda közleményét. Később a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója az MTI-nek azt mondta: örül annak, hogy van egy ilyen vizsgálat. "Vizsgálják ki, és várom az eredményt" – tette hozzá.

A kórház jelentési kötelezettségének eleget téve augusztus 8-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét (NSZSZ) tájékoztatta. Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett.

A kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, illetve jelentő szolgálatot működtetnek. Az elhunyt  koraszülöttektől vett mintákat az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják, áll a tárca közleményében.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), illetve a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megtette a szükséges lépéseket, óvintézkedéseket és erről folyamatosan tájékoztatja az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.