hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szócska: a ciklus végére már lesznek változások

Az egészségügy új finanszírozási rendszerének kiteljesedéséhez kell néhány év, de a ciklus végére már érezhetőek lesznek a változások – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint kifejtette, a cél az, hogy korrigálják a korábbi „osztogatások” által okozott területi és szakmai egyenlőtlenséget a finanszírozásban, ezért az új finanszírozási rendszer tevékenységalapú finanszírozás lesz, amely a „beteget követi”. Így bizonyos százalékban korlátozzák majd a betegek vándorlását is, de annak nem szabnak majd gátat, hogy a betegek azt a helyet válasszák, ahol láthatóan minőségi ellátás folyik, és gyógyulnak a betegek.

Szócska Miklós kiemelte: az egészségügyi rendszer átalakításának legfontosabb eleme, hogy megmondják, hol milyen ellátást milyen kondíciókkal lehet nyújtani, vagyis milyen feltételekkel végezhet egynapos sebészeti ellátást vagy bonyolult műtéteket egy intézmény. Ennek kapcsán megjegyezte: az új rendszert a jelenlegi realitások mentén szeretnék kialakítani, de nem szeretnének súlyos kompromisszumokat kötni. A biztonságos betegellátás feltételeihez mindenhol, minden ellátás tekintetében ragaszkodnak.

A minimumfeltételek rendszerének kialakítása folyamatban van, július elsejével indul az új rendszer. Ehhez először május elsejével az összes akutfekvőbeteg- és krónikusellátást végző intézményt átveszik. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a tulajdonviszonyokban mostanáig „elképesztő megoldásokkal” találkoztak. Ennek rendbe rakásához idő kell, ennek érdekében az önkormányzati testületekkel szemben is minden rendelkezésükre álló politikai és jogi eszközt megragadnak majd.

Egy biztos, kórháztörvényre szükség van” – fogalmazott Szócska, hozzátéve: ennek olyan szervezeti–intézményi feltételeket kell rögzítenie, amely a hatékony gazdálkodás és az eredmény-orientáltság alapjait megteremti.

Az államtitkár arról is beszélt: megengedhetetlen, hogy egy országban 260 laborszerződés legyen. Ennek rendezéséhez hamarosan kialakítanak egy központi laboratóriumi rendszert. Szócska Miklós szerint ez is egy olyan terület, ahol rengeteg tartalékot tudnak majd „kinyerni”. Ennek kapcsán kitért arra, hogy mindeközben elindulnak a közös közbeszerzések. Megjegyezte, már most látszik, hogy a rendszerben van tartalék, egyes ajánlatok között ugyanis 50 százalékos eltérések is voltak.

A központosított földgázközbeszerzésről szóló megállapodást már több mint ötven intézmény írta alá, a következő a közös gyógyszerbeszerzés lesz. Az államtitkár elmondta: ez ügyben is jó ütemben haladnak a tárgyalások, ugyanakkor kiemelte, fokozatosan építik majd ki a rendszert.

Szócska Miklós arra is kitért, intézkedéseik révén nemcsak anyagi, de komoly egészségügyi hasznot is vár. A dohányzási szabályok szigorításától például már egy–két éven belül javulásra számít az akut szív- és érrendszeri megbetegedési statisztikákban. 

(forrás: InfoRádió, MNO)
hirdetés

Könyveink