2021. május. 09., vasárnap - Gergely.
hirdetés
hirdetés

A védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága

Szívbetegeknek nagy kockázat az influenza

Az influenzának idén minden eddiginél erősebb tüneteivannak, és ez a szívbetegekre még nagyobb veszélyt jelent: többszörösére nő az infarktus veszélye, illetve megnő a súlyos szövődmények kockázata is.

Minden eddiginél erősebb tünetekkel köszöntött be múlt héten hivatalosan is az influenzajárvány, mely általában 5-6 hétig tart. Gyermekorvosok már figyelmeztették a szülőket, hogy több napig is tartó nagyon magas, akár 40 fokos láz kíséri az idei vírust, a magas láz az, ami a szívbetegek számára komoly veszélyt jelent. A láz ugyanis megterheli a szívet: a magas láz miatt felszökik a pulzus, ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek, megnő az oxigénszükséglet is, melyet a szervezet nem, vagy alig tud kielégíteni. Így könnyebben kialakulhat szívelégtelenség, szívroham, vagy ritmuszavar. A láz okozta kiszáradás is életveszélyes lehet, ilyenkor a vérünkben lévő kálium-, a nátrium-, a kalcium-és a klorid-ion mennyisége felborulhat, ami szintén (akár halálos) szívritmus-zavarokat okozhat.

Az infarktusveszély növekedését az influenza okozta gyulladásos jelenségekis fokozzák, melyek koszorúér-elzáródástválthatnak ki.

A közönséges téli megfázásokkal, náthával szemben influenza esetén a vírus közvetlenül is okozhat halált: vérzéses tüdőgyulladást, melynek halálozási aránya nagyon magas. A fertőzésből való gyógyulás után is jelentkezhetnek még szövődmények, akár életveszélyes bakteriális tüdőgyulladás is.

– Nagyon fontos, hogy mindenki, különösen az idősebbek és a szívbetegek oltassák be magukat az influenza ellen. Káros minden olyan mozgalom, ami ez ellen kampányol, mert a védelem valóban életet menthet. Egy beteg, vagy idős szervezet nagyobb eséllyel is fertőződik meg, védtelenebb a vírussal szemben, ugyanakkor sokkal jobban meg is viseli és nagyobb a kockázata az életveszélyes szövődmények kialakulásának. Ugyan már itt a szezon, de még most is érdemes kérni a szívbetegek számára ingyenesen felvehető védőoltást” – hívja fel a figyelmet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára, és emlékeztet arra, hogy az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) által 2016-ban kiadott „Kardiovaszkuláris Prevenció" elnevezésű irányelv kiemeli az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot. Egyes tanulmányok szerintakár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első 3 nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, amely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető. Aki most megy oltásért, az próbálja megszervezni, hogy ne kelljen beülnie a váróban az influenzás betegek közé, különben nem csak oltást, de betegséget is kap, márpedig a vírus elleni védettség kialakulásához 2 hétre van szükség.

Ha mégsem sikerült kivédenünk a vírust, fontos, hogy ismerjük fel, és próbáljuk enyhíteni a tüneteket, elkerülni a szövődményeket. Az influenza makacs betegség. Már az első tünetek jelentkezése után néhány órával ledönti az embert a lábáról, majd rövid időn belül produkálja valamennyi tünetet, a náthához hasonlóak mellé magas láz, izomfájdalmak, fejfájás, kimerültség és hidegrázás is társul. Maga a betegség nagyjából 7-10 napig tart, ám a kimerültség még 2-3 hétig érezhető, ami egy amúgy sem egészséges szervezetet különösen megvisel.

Fontos, hogy hagyjunk időt, feküdjünk, szívbetegek esetében csillapítsuk a lázat, hirtelen állapotromlás esetén azonnal vegyük fel a kapcsolatot a háziorvosunkkal vagy a kardiológussal!

(forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.