hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ne a stroke legyen az első jel!

A leggyakoribb szívritmuszavar: ma már járvány

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, járványszerűen terjed, ma már hazánkban háromszázezer ember érintett, de a becslések szerint 30 év múlva ez a szám megháromszorozódik.

A pitvarfibrilláció az a kórkép, amikor a szív szabályos ütemét biztosító szinusz csomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. A nem, vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a stroke.

A beteg fáradékony, erőtlen, hamarabb kimerül. A vér pangása vérrögképződéséhez vezethet, ami a szervezet különböző pontjaira eljutva embóliát okozhat. Elzáródás jöhet létre a koszorúerekben, ilyenkor van infarktus, az agyi erekben, amikor kialakul a stroke, de elzárhatja a vese, vagy a végtagok artériáit is. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti, előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, így a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek – mondja dr. Csanádi Zoltán kardiológus, Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke.

A szívritmuszavarnak több formája van. Lehet folyamatos, vagy csak időszakos eltérés, ami ritkán, esetleg csak havonta egyszer, kétszer jelentkezik, ez utóbbit sokkal nehezebb kimutatni. Ehhez ma már vannak olyan monitorok, amiket hazavihet a páciens, és ha rendellenességet észlel, saját maga képes az ekg-ját felvenni és akár telefonon keresztül is elküldeni az orvosának, aki ebből már tudja, mi a probléma és a teendő. A hevesebb szívverés persze sok minden miatt kialakulhat, akár egy pánikroham is mutatkozhat ebben, de fontos, hogy elsődlegesen zárjuk ki a szívritmus valós zavarát. A pitvarfibrilláció esetén gyakran lehet szükség alvadás gátló kezelésre, amivel a stroke megelőzhető – hívta fel a figyelmet Csanádi doktor.

Mik a jelek?

- szabálytalan és gyors szívdobogásérzet

- fáradtság

- légszomj

- szédülés

- mellkasi fájdalom

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel, azonban az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy a beteg tapintással tudja ellenőrizni a pulzusát, amivel felismerhető a szabálytalan szívverés.

(forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés