hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Színlelt szerződések – valódi konfliktusok

Egyre többen csatlakoznak a traumatológusok követeléseihez

Egyes feltételezések szerint országszerte ellátási zavarokra számíthatnak a betegek a hovatovább már a teljes ágazatot érő tiltakozás következtében; a színlelt szerződések felszámolása körül kialakult vita lapzártánk idején sem jutott nyugvópontra. Sok kórházban az orvosok csak ideiglenesen vállalták a legalább 30-40 százalékos jövedelemcsökkenéssel járó új szerződéseket. A legkritikusabb a helyezet a traumatológusoknál: októbertől nem vállalják az ügyeleti túlmunkát.

Egyre több orvosi szakma képviselője jelzi: ha a kormány nem emeli bérüket, csatlakoznak a baleseti sebészekhez, akik eredetileg 12 pontban foglalták össze követeléseiket. Egyebek mellett két és félszeres béremelést, a sürgősségi ellátás finanszírozásának felülvizsgálatát, az ellátási korlátozások eltörlését kérték. A Magyar Traumatológusok Társasága küldöttgyűlésének csaknem 300 résztvevője megerősítette korábbi igényét, ám eredeti követelésüktől eltérően már három és félszeres béremelést kértek, és ismét jelezték: októbertől nem dolgoznak többet a törvényben előírtnál.
A színlelt szerződések július elsejei felszámolásáig a traumatológusok részben főállású akalmazottként, részben vállalkozóként jutottak jövedelemhez. Plusz pénzért, vállalkozóként ügyeltek saját munkaadójuknál, vagy egy másik kórház baleseti sebészetén. Fröchlich Péter, a Magyar Traumatológus Társaság alelnöke szerint megjósolhatatlan, mi történik, ha az orvosok nem hajlandók többet dolgozni a kötelező heti 48 óránál. Bálványossy Péter, a Pest megyei régió traumatológus szakfelügyelője ennél borúlátóbb: már augusztus közepén arra figyelmeztette a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságát, hogy összeomlik a térség baleseti sebészeti ellátása, ha az orvosok októbertől nem vállalnak önkéntes túlmunkát. Márpedig a kórházigazgatók önerőből nem képesek megoldani a problémát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DANÓ ANNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés