hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Szerkezeti elváltozásokat találtak dadogó emberek agyának egy területén

Finn kutatók most úgy vélik, hogy sikerült lokalizálniuk azt az agyi régiót, ahonnan a dadogás ered, írja a hvg.hu.

A dadogó embereknél ugyanis szerkezeti eltéréseket tapasztaltak a nagyagy magterületein, a szürkeállományban, azok közül is az egyikben, a putamenben. Ez az agyterület különösen fontos feladatot tölt be az arc motoros funkcióiban, vagyis a mimika alakításában.

A beszéd folyamatosságának zavarai különböző okokra vezethetők vissza. Szerepet játszhat a genetikai hajlam, amely vezethet ugyan dadogáshoz, de nem szükségszerűen. Egyes neurológiai betegségek, mint például a Parkinson-kór vagy az agyi érkatasztrófa szintén eredményezhetnek dadogást. Ezért kutatásukban a finn tudósok olyan betegeket is megvizsgáltak, akik stroke után kezdtek el dadogni. Kiderült, hogy a szélütés pontosan azt az részt érintette, amelyet más előzmények kapcsán ők is lokalizáltak a dadogással kapcsolatban. Ezeknél a pácienseknél a szerkezeti elváltozások is ugyanolyanok voltak, mint azoknál, akik gyerekkorukban kezdtek el dadogni. A tanulmány szerint ez bizonyítja, hogy a dadogás mindig a putamen szerkezeti elváltozásából ered, függetlenül a genetikai vagy neurológiai okoktól – vagyis a kétféle dadogás nemigen különbözik egymástól.

A finn tanulmány azt is elárulja, hogy az agy bal féltekéje döntő szerepet játszik a beszéd kódolásában, a gondolatok beszéddé alakításában, valamint magában a beszédben – mondta a Göttingeni Egyetemi Orvosi Központ (UMG) Neurológiai Osztályán működő „Beszédzavarokat Kutató Interdiszciplináris Munkacsoportjának” vezetője, Martin Sommer. A professzor egyébként maga is dadog, és egyéb feladatkörei mellett a Német Dadogók Önsegítő Egyesületének (BVSS) tanácsadója.

A dadogásra mai napig nincsenek hatékony gyógyszeres vagy idegstimulációs (neuromodulációs) kezelési módszerek. A finn kutatók szerint az, hogy megtalálták a dadogóknál az agy szerkezeti elváltozásának helyét, új távlatokat nyithat a kezelési lehetőségek terén, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink