hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szegeden megvalósul a kormányzati cél (Frissítve: Az Affidea...)

Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések (CT, MR, MRi), amiket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt meg. A jelentős léptékű fejlesztés XXI. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását. Az Affidea szerint mindez jogszerűtlen.

A Szegedi Tudományegyetem és az Affidea jogelődje 2004-ben szerződést kötött – 25 évre – képalkotó diagnosztikai tevékenység kizárólagos, közreműködőként (azaz az SZTE alvállalkozójaként) történő ellátására. A szerződés kötelezte az Affideát, hogy az eszközparkot a korszerű betegellátás érdekében, milyen időközönként cserélje, korszerűsítse.

Az Affidea szerződéses kötelezettségei között azt is meghatározták, hogy milyen módon kell támogatniuk az SZTE oktatási- és kutatási tevékenységét. A 25 éves futamidejű szerződés nem tudta lekövetni az időközben bekövetkező finanszírozási, gazdasági, tudományos és társadalmi változásokat, a jogszabályváltozásokat és ezek folyományaként a felek megváltozó érdekeit. A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybevevőjét. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, jelen esetben ez történt.

Fotó: Bobkó Anna, Szegedi Tudományegyetem
Fotó: Bobkó Anna, Szegedi Tudományegyetem

Mivel a Szegedi Tudományegyetem az ország egyik elsőszámú egészségügyi ellátója, a tevékenységet saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsó sorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja ellátni a régió radiológiai igényeit. Ezt az teszi elsősorban lehetővé, hogy az egyetem jelentős kormányzati támogatást kapott a teljes eszközpark beszerzésére, ezzel Szeged és a Dél-Alföld lakosságát a legmodernebb diagnosztikai eszközpark igénybevételével vizsgálják ki és látják el.

Szegeden megvalósul az a kormányzati cél, melynek értelmében a stratégiai jelentőségű, államilag finanszírozott egészségügyi ellátásokat állami ellátók végezzék, ennek relevanciáját a jelenlegi járványhelyzet különösen megmutatta.

Az oktatás, kutatás, gyógyítás szoros szimbiózisa valósul meg akkor, amikor a képalkotó diagnosztikai tevékenységet teljes vertikumában az SZTE kezeli. Ez egyaránt fogja szolgálni a betegek, az orvosok, az egészségügyi személyzet, a kutatók, a tudósok és a hallgatók érdekeit.

*

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Közkapcsolati Igazgatósága által 2020. május 20-án kiadott, az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központjának működését érintő sajtóközlemény kapcsán az Affidea Magyarország Kft. az alábbiakat közli.

Az SZTE sajtóközleményében foglaltakkal szemben, az Affidea Magyarország határozott álláspontja az, hogy az Affidea és az SZTE között 16 éve fennálló, 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződés egyoldalú felmondása jogszerűtlen. Jogellenesnek és sérelmesnek találjuk az Affidea szegedi működésének – veszélyes precedenst teremtő – kisajátítását, és a munkatársaink egzisztenciális elbizonytalanítására és alkalmazására vonatkozó törekvéseket.

Az SZTE sajtóközleményében állítottakkal szemben, az SZTE magatartása folyamatos  jogsérelmet, anyagi és erkölcsi kárt okoz az Affidea Magyarországnak és munkavállalóinak, illetve a felesleges párhuzamos kapacitások – közpénzből történő – kiépítése révén az adófizetőknek is.

A felek között folyó jogi eljárások miatt különösen sajnálatosnak tartjuk, hogy az SZTE sajtóközlemények útján próbálja befolyásolni a közvéleményt, és ezáltal a szegedi bíróságok véleményét, közölte a cég.

Az Affidea Magyarország jelenleg is minden harmadik magyar, mintegy 3,2 millió ember számára biztosít állami, azaz közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást – négy budapesti és két vidéki kórházi központban. 

Az Affidea közfinanszírozott tevékenységét saját eszközökkel, az államilag megállapított – minden közszolgáltatóra vonatkozó – árszabás alapján, de annál mindenkor kedvezőbb áron végzi, profitját tehát nem magasabb árakkal, hanem hatékony és minőségi szolgáltatási modelljével éri el. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok ára mellett azok mennyiségét – azaz az adott időszakban végezhető, finanszírozott kapacitást – is az állam határozza meg.

Az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központja 27 éve biztosítja a városi, városkörnyéki és a régióban élő pácienseink folyamatos, magas színvonalú képalkotó diagnosztikai ellátását. 2018-ban közel negyedmillió ember látogatott meg bennünket, és mintegy 330 ezer vizsgálatot végeztünk el, zárul a közlemény.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem, PR-ego)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés